Στο κοντινό μέλλον θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να αποθηκεύουμε τα όνειρά μας και να μπορούμε να τα βλέπουμε την επομένη μέρα που θα ξυπνάμε.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ψυχίατροι στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στο Μόναχο της Γερμανίας, οι οποίοι πιστεύουν πως κατάφεραν να κοιτάξουν μέσα στον εγκέφαλο ανθρώπων που ονειρεύονται.

Σύμφωνα με τα Νέα, αυτό το πέτυχαν συνδυάζοντας τις δυνατότητες των μαγνητικών τομογράφων και της υπέρυθρης φασματοφωτομετρίας. Καθοριστική όμως ήταν η συμβολή ανθρώπων που βλέπουν συνειδητά όνειρα και στους οποίους οι ειδικοί βάσισαν την έρευνά τους.

Οι άνθρωποι που βλέπουν συνειδητά όνειρα (lucid dreams) γνωρίζουν ότι ονειρεύονται και για τον λόγο αυτό μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στα όνειρά τους και να διαμορφώσουν κατά βούληση το περιεχόμενό τους.

Οι «συνειδητοί ονειροπόλοι» λοιπόν που μετείχαν στο πείραμα, συμφώνησαν με τους επιστήμονες να κουνούν τα χέρια τους σαν να επρόκειτο να χαιρετήσουν κάποιον. Αυτό θα το έκαναν την ώρα που κοιμούνταν καθώς θα είχαν συναίσθηση του ότι ονειρεύονταν. Στη διάρκεια δηλαδή του ονείρου τους θα κουνούσαν κάποιο χέρι για να το δουν οι ειδικοί που τους παρακολουθούσαν.

Οι ονειροπόλοι τήρησαν την υπόσχεσή τους, κούνησαν εικονικά – έστω – τα χέρια τους και οι ειδικοί με τα μηχανήματά τους κατέγραψαν τη δραστηριότητα των εγκεφάλων τους.

Αντιλήφθηκαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα αυτών των ανθρώπων που κοιμούνταν και κουνούσαν (εικονικά) τα χέρια τους ήταν αντίστοιχη με την εγκεφαλική δραστηριότητα ξύπνιων ανθρώπων που κουνούσαν τα χέρια τους για τον ίδιο σκοπό, π.χ. να χαιρετήσουν κάποιον γνωστό τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook