Το «Voyager 1» είναι το πιο γρήγορο διαστημόπλοιο που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος. Καθώς ταξιδεύει αδιάκοπα στο Διάστημα για περισσότερο από 30 χρόνια, έχει καταφέρει μέχρι τώρα να διανύσει μόνο το 1/100 της απόστασης που χωρίζει τη Γη από το αστέρι Proxima Centauri, που είναι το πλησιέστερο στον πλανήτη μας.

Αυτό, με βάση τα σημερινά δεδομένα, σημαίνει ότι ένα ταξίδι στα κοντινά μας ηλιακά συστήματα θα διαρκούσε γενεές ολόκληρες. Με άλλα λόγια, χωρίς την ανθρώπινη αναπαραγωγή στο Διάστημα, ο εποικισμός απομακρυσμένων κόσμων δεν είναι εφικτός.

Όμως το σεξ στο Διάστημα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και πολλοί επιστήμονες θεωρούν αδύνατη την αναπαραγωγή εξαιτίας των θανατηφόρων επιδράσεων των κοσμικών και ηλιακών ακτινοβολιών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Παρ\’ όλα αυτά, το πιο σοβαρό και φιλόδοξο σχέδιο που έχει αρχίσει να συζητείται για την κατάκτηση του Διαστήματος από τον άνθρωπο, από την περίφημη εταιρεία DAPRA με τη συμμετοχή εκατοντάδων καταξιωμένων επιστημόνων, θέτει ως χρονοδιάγραμμα για ένα ταξίδι στ\’ αστέρια, τα 100 χρόνια.

Ενα διαστημόπλοιο θα ξεκινήσει για το μακρύ του ταξίδι, αλλά στον τελικό προορισμό θα φθάσουν τα εγγόνια των αρχικών αστροναυτών.

«Η κοσμική ακτινοβολία θα αποστερούσε κάθε ίχνος γονιμότητας από κάθε θηλυκό έμβρυο που θα συλλαμβανόταν στο Διάστημα, και θα επέφερε σοβαρές βλάβες και στη γονιμότητα των ανδρών μελών του πληρώματος», τονίζει ο δρ Τ. Στορμ, βιοφυσικός, ειδικός στην ακτινοβολία, από το Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA που συνεργάζεται με την DAPRA στο φιλόδοξο σχέδιο.

Το DNA που καθοδηγεί την ανάπτυξη όλων των κυττάρων στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί εύκολα να υποστεί σοβαρές βλάβες από την ακτινοβολία στην οποία θα εκτίθεντο οι αστροναύτες. Μελέτες που έχουν γίνει σε θηλαστικά πειραματόζωα, έδειξαν ότι η ιοντίζουσα ακτινοβολία σκοτώνει τα κύτταρα των ωαρίων σε ένα θηλυκό έμβρυο κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης.

«Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει περιβάλλον προστασίας γι\’ αυτά τα κύτταρα κατά τη διάρκεια της κύησης, τότε δεν μπορεί να υπάρξει και ανθρώπινη αποικία οπουδήποτε στο Διάστημα», λέει ο δρ Στορμ.

Η ακτινοβολία στο Διάστημα προέρχεται από αρκετές πηγές, αλλά το ενδιαφέρον της NASA εντοπίζεται σε δύο είδη, στην κοσμική και σε εκείνη που εκλύεται από τις ηλιακές εκλάμψεις. Οι τελευταίες είναι το αποτέλεσμα τεράστιων εκρήξεων στην ατμόσφαιρα του Ηλίου, από τις οποίες απελευθερώνονται προς κάθε κατεύθυνση πρωτόνια με υψηλό ηλεκτρικό φορτίο.

Η ατμόσφαιρα της Γης και το μαγνητικό της πεδίο απορροφούν σε μεγάλο βαθμό τη βλαβερή ακτινοβολία, στο Διάστημα όμως οι αστροναύτες είναι πιο ευάλωτοι.

Από την άλλη, η κοσμική ακτινοβολία που διατρέχει το Σύμπαν είναι ακόμη πιο επικίνδυνη λόγω της σύστασης των σωματιδίων που την αποτελούν. Από την πλευρά της, η Αθηνά Ανδρεάδη, που είναι βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, επισημαίνει κατ\’ αρχάς ότι σε καθεστώς έλλειψης βαρύτητας, το σεξ αυτό καθεαυτό είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς δεν υπάρχει τριβή.

«Πιο σημαντικό όμως είναι ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι που ούτε ξέρουμε, ούτε θα έχουμε προβλέψει και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για απώλειες».

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook