Με περισσότερα μέτρα από αυτά που είχαν ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό της χώρας, εγκρίθηκε σήμερα από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας το προσχέδιο του προϋπολογισμου αυστηρής λιτότητας του 2012.

Το κείμενο υιοθετήθηκε χωρίς προβλήματα σε πρώτη ανάγνωση, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κουέλιου διαθέτει πλειοψηφία 132 εδρών σε σύνολο 230. Μόνο η άκρα δεξιά, που έχει μόλις 24 έδρες, καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, με 74 έδρες, απείχε από την ψηφοφορία για να μην υπονομεύσει την αξιοπιστία της χώρας, παρόλο που έχει επικρίνει την αυστηρή λιτότητα που απαιτεί ο προϋπολογισμός.

"Η αποχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι μία ψήφος για τη συνέχιση της πορείας της Πορτογαλίας στην ευρωζώνη", δήλωσε πριν την ψηφοφορία ο πρώτος γραμματέας του κόμματος Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρο. Ο προϋπολογισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων οι οποίοι έχουν μηνιαίες απολαβές άνω των χιλίων ευρώ και την παράταση του ωραρίου κατά 30 λεπτά ημερησίως στον ιδιωτικό τομέα.