Nα επαναφέρει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων και να κλείσει την ψαλίδα του ελλείμματος, χωρίς όμως αυτή τη φορά να επιβάλει φόρους και χωρίς να αγγίξει μισθούς και συντάξεις.

Α υτοί είναι οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης Παπαδήμου, όπως προκύπτει από πηγές που έχουν γνώση των πρώτων συζητήσεων του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με αυτές, είναι βαθιά πεποίθηση του πρωθυπουργού ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια, με «αφαίμαξη» των συνηθισμένων υπόπτων, δηλαδή μισθωτών και συνταξιούχων, έχει φτάσει στα όριά του. Κι αυτό όχι μόνο επειδή δεν αποδίδει οικονομικά, καθώς τα έσοδα του κράτους μειώνονται λόγω της ύφεσης και της οικονομικής δυσπραγίας, αλλά και επειδή προκαλούνται κοινωνικές αδικίες και εντάσεις, οι οποίες τελικά εμποδίζουν την άσκηση οικονομικής πολιτικής και την επίτευξη των στόχων. Ετσι, ο νέος πρωθυπουργός έδωσε εντολές για να προετοιμάσουν οι υπουργοί τις προτάσεις τους, δίνοντας συγκεκριμένες κατευθύνσεις έτσι ώστε:

Να μη γίνουν περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών. Μάλιστα, άκουσε με ενδιαφέρον τα σχέδια που προϋπήρχαν στο οικονομικό επιτελείο για μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook