Εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση έλαβε από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Μάριο Μόντι, μια ημέρα μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το κόμμα του Μπερλουσκόνι «Λαός της Ελευθερίας» (Pdl) έδωσε τελικά έπειτα από εσωκομματικές έριδες το «πράσινο φως» στη νέα κυβέρνηση που αναλαμβάνει να διαχειριστεί την κρίση χρέους. Μεταρρυθμίσεις άμεσα ζητά το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ τον καθηγητή Μόντι στηρίζει ο κεντρώος τρίτος πόλος.

Το υπουργικό σχήμα -που θα είναι πιθανώς έτοιμο τη Δευτέρα- περιμένει να δει για να τοποθετηθεί η «Ιταλία των Αξιών» του Αντόνιο Ντι Πιέτρο.

Σύμφωνα με άρθρο στο vima.gr, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με όλα τα πολιτικά κόμματα ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κάλεσε τον Μάριο Μόντι στο Προεδρικό Μέγαρο στις 20:00 (ώρα Ελλάδος). Ο πρώην επίτροπος βρίσκεται αυτή την ώρα στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, όπου αναμένεται να λάβει την εντολή συγκρότησης νέας κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο άρχισε τις διαβουλεύσεις για την ανάθεση εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης.


Ο Ναπολιτάνο ξεκίνησε λίγο μετά τις εννέα το πρωί το πρόγραμμά του, συναντώντας τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας, Τζανφράνκο Φίνι και Ρενάτο Σκιφάκι.

Μένει να επαληθευθεί, αν η στήριξη του που θα προσφέρουν, σήμερα τα κόμματα, θα κριθεί ικανοποιητική, τόσο από τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τον ίδιο τον Μόντι.

Το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» και ο κεντρώος «Τρίτος Πόλος» εγγυώνται την απόλυτη υποστήριξή τους, στην υπό διαμόρφωση κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Ιταλό πρώην επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο όμως, της «Ιταλίας των Αξιών», τόνισε ότι «θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση περιορισμένης διάρκειας» προσθέτοντας ότι «θέλει δει την λίστα των υπουργών».

Η δε κεντροδεξιά, με το μπερλουσκονικό κόμμα «Λαός της Ελευθερίας», σε επίσημο ανακοινωθέν της υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Μόντι θα πρέπει να παραιτηθεί εντός της επόμενης Άνοιξης και ότι, παράλληλα, τα μέλη της δεν θα πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα του «Καβαλιέρε», δεν θέλει να δώσει την αίσθηση, ουσιαστικά, ότι «παραδίδεται άνευ όρων». Για το λόγο αυτό, ζητά και να μην γίνουν περικοπές και οικονομικές παρεμβάσεις, που να ξεπερνούν τα όρια των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι, στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο των Βρυξελλών.

Η μόνη υποχώρηση αφορά στην απαίτηση να παραμείνει στην νέα κυβέρνηση ο Τζάνι Λέττα, σημερινός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης και έμπιστος συνεργάτης του «μίστερ τιβί», την οποία είχε προβάλλει με επιμονή ο απερχόμενος πρωθυπουργός: ο ίδιος ο Λέττα, αργά χθες βράδυ, δήλωσε ότι δεν εννοεί να συμπεριληφθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Όσο για τη Λέγκα του Βορρά, επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την νέα κυβερνητική ομάδα. Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, και ηγετικό στέλεχος του κόμματος, Ρομπέρτο Μαρόνι, σε δηλώσεις το στο δίκτυο «Sky TG24», ξεκαθάρισε τις προθέσεις της Λέγκα: «δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας σε γαλλογερμανικούς κολοσσούς. Η κυβέρνηση Μόντι, πάντως, θα συναντήσει σίγουρα πολλές δυσκολίες, στην εφαρμογή του προγράμματός της».

Όπως υπογραμμίζουν, τέλος , οι αναλυτές, ο Μάριο Μόντι θα πρέπει να προσπαθήσει να στείλει ένα καθησυχαστικό και ισχυρό μήνυμα, πριν ανοίξουν οι χρηματαγορές. Σήμερα το βράδυ, ει δυνατόν, διότι στα χρηματιστήρια της Ασίας, οι συναλλαγές, ξεκινούν πολύ νωρίτερα.