Εντός του Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα αναλογιστική μελέτη για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος, βάσει παραμέτρων που λαμβάνουν υπ’ όψιν τις συνέπειες της κρίσης στα Ταμεία.

Αυτό αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης, καθώς η Ε.Ε. έχει δρομολογήσει αντίστοιχες μελέτες για όλα τα κράτη μέλη της. Βέβαια, για την Ελλάδα, τα αποτελέσματα, που βάσει εκτιμήσεων δεν θα είναι θετικά, θα κρίνουν τα επόμενα βήματα του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, στη νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Παρεμβάσεις όπως αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και περαιτέρω οριζόντια μείωση των κύριων συντάξεων δεν αναμένονται εντός του 2011 και υπό την πρωθυπουργία του κ. Λουκά Παπαδήμου. Οι όποιες αλλαγές στο σύστημα κύριας ασφάλισης θα επέλθουν μετά την άνοιξη του 2012, όταν είτε οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν ότι οι δαπάνες για συντάξεις ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ, είτε ενεργοποιηθεί νωρίτερα η διάταξη βάσει της οποίας αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά σχεδόν οκτώ μήνες, βάσει της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

Όπως το 2011 προβλέπεται να κλείσει «κόκκινο», έτσι και το 2012 αναμένεται να μπει… με το αριστερό. Στα προσχέδια προϋπολογισμού που ήδη συζητούνται από υπηρεσιακούς παράγοντες στα συναρμόδια υπουργεία, η κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να μην ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ, όταν το 2010 ήταν 15 δισ. και το 2009 17 δισ. ευρώ.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το πώς θα αντεπεξέλθουν στις συνεχώς εντεινόμενες συνθήκες ύφεσης και μείωσης των εσόδων, τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι και αυτό το μήνα, το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο, με τους περισσότερους ασφαλισμένους, για να πληρώσει έγκαιρα τις συντάξεις Δεκεμβρίου, θα πάρει νέα δάνεια. Σύμφωνα δε, με ασφαλείς πληροφορίες εξετάζεται ακόμη και η πιθανή μετατόπιση των πληρωμών των επιδομάτων που έχουν υποκαταστήσει τα δώρα Χριστουγέννων, στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου.


Υπολογίζεται ότι στο τέλος του έτους η «τρύπα» στα έσοδα του ΙΚΑ θα ξεπεράσει τα 1,6 δισ. ευρώ.

Ήδη, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε δύο νέα ρέπος επί ομολόγων συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ με όποιες τράπεζες έχουν το μικρότερο κόστος, το πρώτο ύψους έως 350 εκατ. ευρώ στις 16/11/2011 και το δεύτερο στις 23/11/2011, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι τις συγκεκριμένες ημερομηνίες λήγουν δύο αντίστοιχα ρέπος, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των συντάξεων Νοεμβρίου.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, το ΙΚΑ θα λάβει έντοκο δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ από τον κλάδο του ΤΑΠ-ΔΕΗ, που έχει πλέον ενταχθεί στο Ίδρυμα, με επιτόκιο αντίστοιχο του ποσοστού απόδοσης του «Κοινού Κεφαλαίου ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων». Η κίνηση αυτή, συνηθισμένη πρακτική τους τελευταίους μήνες, θα έχει διάρκεια 14 ημερών, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου. Τέλος, δάνειο ύψους 130 εκατ. ευρώ, με το ίδιο επιτόκιο και διάρκεια, θα δώσει στο ΙΚΑ και το επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑΜ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook