Στο παρελθόν ήταν κοινά αποδεκτό ότι η πίτσα δεν ήταν πραγματικά μια υγιεινή διατροφή και όλοι την κατέτασσαν στην ίδια ομάδα με άλλα πρόχειρα φαγητά, όπως τα χάμπουργκερ και οι τηγανητές πατάτες. Πλέον, αυτό δεν ισχύει και θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια σημαντική παρανόηση, αφού η πίτσα μπορεί πραγματικά να γίνει μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή.

Το πρώτο απαραίτητο συστατικό είναι η ζύμη. Χρησιμοποιώντας ένα αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, δίνουμε στην πίτσα αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που τους προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Σε μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε πως η περιεκτικότητα της ζύμης σε αντιοξειδωτικές ουσίες αυξανόταν έως 60% με το πιο παρατεταμένο ψήσιμο και έως 82% με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, αναλόγως με το είδος του αλευριού ολικής αλέσεως.

Οι θερμοκρασίες που συνιστούν ως καλύτερες είναι από 204 έως 287 βαθμούς Κελσίου και οι χρόνοι ψησίματος από 7 έως 14 λεπτά. Επιπλέον, όταν άφηναν το ζυμάρι να φουσκώσει έως 2 ολόκληρες μέρες, οι αντιοξειδωτικές ουσίες του διπλασιάζονταν.

Ένα από τα κύρια συστατικά της πίτσας είναι η ντομάτα, η οποία περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Το λυκοπένιο είναι γνωστό ότι βοηθά στην καταπολέμηση πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πίτσα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου και του στόματος, καθώς και του στομάχου και του καρκίνου του πνεύμονα.

Είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη.

Εκτός από τη σάλτσα ντομάτας που είναι εξαιρετικά υγιεινή και άλλα συστατικά που προσθέτουμε στην πίτσα και μπορούν να μας ωφελήσουν. Το τυρί που είναι το δεύτερο βασικό συστατικό μιας πίτσας μπορείτε να το επιλέξετε με λίγα λιπαρά και είναι σίγουρο πως προσφέρει στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φωσφόρου και βιταμινών Α, B και D.

Τα κρεμμύδια, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε χρώμιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλη, καθώς και της αρτηριακής πίεσης. Οι πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες. Αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών Α και C.

Τα μανιτάρια, που σε πολλούς δεν αρέσουν, κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας. Έχουν λίγες θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Οι μαύρες ελιές που νοστιμεύουν την πίτσα περιέχουν συστατικά που βοηθούν στις καρδιακές παθήσεις και τη μείωση της χοληστερόλης σας. Το κόκκινο πιπέρι είναι γλυκό και νόστιμο, καθώς και πλούσιο σε βιταμίνη C, Α και Β6.


Όσοι, όμως, είναι φίλοι των αλλαντικών και του κρέατος πρέπει να επιλέξουν ζαμπόν γαλοπούλας και άπαχο κρέας όπως το κοτόπουλο που δεν έχει πολλά λιπαρά και χοληστερόλη.

Σημασία για να είναι μια πίτσα υγιεινή είναι να είναι και σπιτική, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και την ποσότητα κάθε συστατικού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μπορεί κάθε ένα από αυτά τα συστατικά να έχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά δε σημαίνει πως πρέπει να τρώμε μεγάλες ποσότητες γιατί οι θερμίδες παραμονεύουν. Επομένως, αρχίστε να φτιάχνετε σπιτικές πίτσες με τα καλύτερα υλικά και να την απολαμβάνετε πάντα με μέτρο.

Ελευθερία Ε. Ρέντζιου
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook