Η μούχλα προτιμά την θερμότητα και την υγρασία
Αλήθεια. Γι' αυτό τα τρόφιμα αναγράφουν φύλαξη σε ξηρό (η ατμόσφαιρα θα πρέπει να έχει λιγότερο από 40% υγρασία) και δροσερό μερος αν και οι μύκητες όμως μπορούν να αναπτυχθούν και στο ψυγείο.

Αν δεν καταναλώσουμε το μουλιασμένο τρόφιμο δεν επηρεάζετε η υγεία μας
Μύθος. Οι σπόροι της μούχλας μεταφέρονται με τον αέρα, οπότε αν μυρίσετε το τρόφιμο κινδυνεύετε να παρουσιάσετε αναπνευστικά προβλήματα.

Αν αφαιρεθεί το μέρος του τροφίμου που έχει μουχλιάσει μπορεί να καταναλωθεί
Μύθος. Το μέρος που βλέπουμε με το νηματώδη σχηματισμό, άσπρου ή πράσινου χρώματος, συνήθως αποτελεί μόνο ένα μέρος του αναπτυσσόμενου μύκητα. Μπορεί να προχωρήσεις με ρίζες στο βάθος του τροφίμου.

Τα μουχλιασμένα τρόφιμα μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα στην υγεία σας οπότε είναι απαραίτητο να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Σας προτείνουμε:
• Να αγοράζετε μικρές ποσότητες κάθε φορά ώστε να μην προλαβαίνουν να αλλοιώνονται τα τρόφιμα.
• Να καθαρίζετε συχνά το ψυγείο σας και να αποσύρρετε οτιδήποτε είναι ήδη μουχλιασμένο ή αρχίζει να μουχλιάζει γιατί τα σπόρια τους θα μολύνουν και τα υπόλοιπα τρόφιμα σας.
• Να καθαρίζετε συχνά τους πάγκους και τα σκεύη σας και να χρησιμοποιείτε στεγνή και καθαρή πετσέτα.
• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας
• Να προσέχετε κατά την αγορά των τροφίμων να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση φρεσκότητας, υφής και μυρωδιάς
• Προσπαθήστε τα τρόφιμα που χρειάζονται άμεσα ψυγείο να μην μείνουν για πολύ ώρα εκτός κατά την διάρκεια των αγορών και της μεταφοράς. Σε αντίθετη περίπτωση ανάλογα με το βαθμό επιρροής που άσκησε το περιβάλλον πάνω τους θα πρέπει να πεταχτούν ή να καταναλωθούν τις επόμενες ημέρες.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα