Δύο σενάρια, ένα προ και ένα μετά «haircut» με το οποίο θα επιχειρείται να αποφευχθούν νέα μέτρα, περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2012.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη με στόχο να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο αλλά και από την τρόικα και να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα 21 Νοεμβρίου καθώς λήγει η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα προθεσμία.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι φόβοι για μεγαλύτερο έλλειμμα επιβεβαιώνονται λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης, της υστέρησης εσόδων, της μεγαλύτερης ανεργίας που πιέζει τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και της αδυναμίας εισροής κοινοτικών κονδυλίων.

Ο νέος προϋπολογισμός θα ξεκινά με δεδομένο την ισχυρότερη ύφεση (5,5% φέτος και 2,7%- 2,8% το 2012) αλλά και έλλειμμα στο 8,9% του ΑΕΠ για το 2011, αντί για 8,5% του ΑΕΠ που έθετε ως στόχο το προσχέδιο του Οκτωβρίου.

Για το 2012 υπάρχουν 2 εκδοχές:

* Η πρώτη δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις του PSI και οδηγεί σε έλλειμμα ανάλογο του προσχεδίου και του μνημονίου, στο 6,8%-7% του ΑΕΠ. Σε αυτή την εκδοχή απαιτούνται νέα μέτρα, τόσο για να καλυφθεί η τρύπα του 2011 όσο και για να βρεθούν τα επιπλέον μέτρα που έχει δεσμευθεί να λάβει η κυβέρνηση έως τον Ιούνιο για τα έτη 2013- 2014 (8,2 δισ. ευρώ).

* Η δεύτερη επιχειρεί να περιλάβει το καθαρό αποτέλεσμα του PSI. Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος έχει ήδη ανακοινώσει ότι το ετήσιο όφελος από την χαμηλότερη δαπάνη εξυπηρέτησης τόκων είναι 4,5- 5 δισ. ευρώ ετησίως. Οι αρμόδιοι φορείς υπολογίζουν όμως παράπλευρες απώλειες, λόγου χάριν για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων ή των τραπεζών.

Το τελικό αποτέλεσμα τελεί υπό εκτίμηση. Αναμένεται να κυμανθεί σε ετήσιο όφελος 3-4 δισ. ευρώ μειώνοντας ισόποσα το έλλειμμα του 2012 και των επόμενων ετών.

Τα σενάρια θα παραμείνουν στα χαρτιά έως την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων. Εως τότε θα φανεί αν θα επαληθευθούν αλλά και αν οι «τρύπες» του 2011 είναι τελικά μεγαλύτερες και από την υφιστάμενη εκτίμηση.

Αναλόγως, θα διαμορφωθεί τον Ιούνιο του 2012 το επόμενο μεσοπρόθεσμο πακέτο μέτρων αλλά και οι «διορθωτικές» κινήσεις για το 2012. Μία πρώτη γεύση των νέων δεδομένων θα περιλαμβάνει η κυβέρνηση στο πολυετές σχεδιασμό, έως το 2015 που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός.

Τα ποσά, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, συζητούνται και σήμερα σε μπαράζ συσκέψεων που ξεκίνησαν το πρωί με αντικείμενο τον προϋπολογισμό και συνεχίζονται με τον νέο φορολογικό νόμο που σύμφωνα με στελέχη του υπουργείο Οικονομικών θα αποτελέσει το επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook