Με συγκρατημένη αισιοδοξία και επιφυλακτικότητα «βλέπει» ο ναυτιλιακός κόσμος την ανάληψη του χαρτοφυλακίου για την ναυτιλία στο υφυπουργείο Ανάπτυξης από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

\’Οπως προέκυψε από την πρώτη επιτελική σύσκεψη του υπ. ανάπτυξης το Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός θα επιχειρήσει να κλείσει άμεσα τρία κρίσιμα μέτωπα, σε πειρατεία τουρισμό και ναυτική εκπαίδευση.

Παράλληλα καλά πληροφορημένες πηγές πληροφορούν το Capital.gr πως το ακανθώδες ζήτημα του «νέου πλαισίου για την ναυτιλία και την εθνική οικονομία» περνά στο γήπεδο του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου.

Τι λένε στην Ακτή Μιαούλη

Όμως τόσο ο περιορισμένος χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης όσο και η διατήρηση του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων του παλιού υπουργείου Nαυτιλίας κυρίως μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του Προστασίας του Πολίτη δεν αρέσουν στην Ακτή Μιαούλη.

«Εάν ο Γεωργιάδης καταφέρει τουλάχιστον να συντονίσει τις συναρμόδιες υπηρεσίες μπορεί να δούμε κάποια πρώτα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση» υπογράμμισε μιλώντας στο Capital.gr Έλληνας πλοιοκτήτης.

 Στο ίδιο μήκος κύματος συνάδελφός του αναφέρει πως «αν αρχίσουν να δουλεύουν κάποια πράγματα που πάγωσαν από τις παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης θα έχουμε κάνει τουλάχιστον ένα βήμα». «Και μόνο που έχουμε ξανά κάποιον πολιτικό αρμόδιο αποτελεί πρόοδο αλλά ο χρόνος είναι ανεπαρκής για να λυθούν σωστά μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα» επισημαίνει άλλος.

Το χάος με τα 5 κτήρια

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναλαμβάνει τη θέση του Aνάπτυξης που χηρεύει από το καλοκαίρι όταν ο προκάτοχός του Χάρης Παμπούκης παραιτήθηκε μετά το πολιτικό θέμα που δημιούργησε η δημόσια τοποθέτηση του για την ανασύσταση του υπουργείου ναυτιλίας το οποίο και η κυβέρνηση έχει κατατμήσει και εντάξει σε άλλα υπουργεία.

 Έτσι τώρα ο υπουργός προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσής που προΐσταται του Λιμενικού Σώματος με επιστολή του ξεκαθαρίζει ότι το κτήριο της Ακτής Βασιλειάδη όπου συστεγάζεται επί δεκαετίες το αρχηγείο του Λιμενικού με τις υπηρεσίες του υπουργείου, αποτελεί στρατιωτική βάση και ζητά ουσιαστικά την απόδοσή του.

Έτσι ο εισερχόμενος υφυπουργός εξήγγειλε ως προτεραιότητα την εξοικονόμηση ενοικίων από τα δημόσια κτήρια (συνολικά 5 στεγάζουν σχετιζόμενες υπηρεσίες) ώστε να εξοικονομηθεί ένα εκατ. ευρώ. Θα επιχειρήσει δηλαδή να βάλει τάξη στο χάος που έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να διαλύσει το υπουργείο. Και αυτά την ώρα που η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να αποκαταστήσει το ενιαίο υπουργείο. Σημείο των καιρών για το πώς χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Η σύσκεψη στην Ακτή Βασιλειάδη

Η ιεράρχηση των προβλημάτων και των προτεραιοτήτων του υφυπουργείου Nαυτιλίας (ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης) έγινε το Σάββατο στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη στον Πειραιά υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της συμμετοχής πέραν του νέου υφυπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη των γενικών γραμματέων, Αιγαίου Δημήτρη Χαλκιώτη, ναυτιλίας Νικόλα Λίτινα και Λιμένων Αθανάσιου Πάλλη.

Αποφασίσθηκε η άμεση κατάθεση -ενδεχομένως και εντός της επόμενης εβδομάδας όπως πληροφορούν από την Ακτή Βασιλειάδη το Capital.gr – και ταχύτατη ψήφιση νομοσχεδίου για τον θαλάσσιο τουρισμό που θα επαναπροσδιορίσει το σύνολο του θεσμικού πλαισίου για θέματα όπως π.χ. οι μαρίνες, τα ιδιωτικά σκάφη κ.ο.κ. και ενός νομοσχέδιου για την προστασία των ποντοπόρων εμπορικών πλοίων από την πειρατεία. Το τρίτο νομοσχέδιο που θα επιχειρηθεί να περάσει είναι αυτό για την ναυτική εκπαίδευση. Ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας αφού μπορεί να βοηθήσει την απασχόληση εάν μπορούν τα σωστά θεμέλια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook