Στην κατασκευή ενός ακόμα αιολικού πάρκου, αυτή τη φορά όμως για αυτοπαραγωγή σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα η Πλαστικά Κρήτης.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο έργου του είδους στο βιομηχανικό τομέα και η διαφορά του με άλλες επενδύσεις στα αιολικά έγκειται στο ότι η ενέργεια που θα παράγει δε θα πωλείται στο δίκτυο (με την εγγυημένη τιμή των ΑΠΕ) αλλά θα συμψηφίζεται στην τιμή του βιομηχανικού ρεύματος που αγοράζει η βιομηχανία από τη ΔΕΗ.

Στην Πλαστικά Κρήτης εκτιμούν ότι έργα σαν αυτό ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας ενώ συμβάλουν στη μείωση του κόστους ενέργειας του συστήματος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η εθνική οικονομία θα κερδίζει 100,000 €/χρόνο σε σχέση με την ίδια ενέργεια που παράγεται και πωλείται στη ΔΕΗ από ανεξάρτητο παραγωγό.

Η εισηγμένη κρητική βιομηχανία έχει ήδη σημαντική παρουσία στον τομέα της ενέργειας και δη σε αυτόν των ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, λειτουργεί αιολικό σταθμό 12 MW στην Ανατολική Κρήτη που παράγει περίπου διπλάσια ενέργεια απ’ αυτή που καταναλώνει το εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου.

Επιπλέον, έχει αναπτύξει 3 μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς των 80 KW στην Κρήτη, ενώ πρόσφατα εξασφαλίστηκε η έγκριση για φωτοβολταϊκό σταθμό 4 MW στο Κιλκίς σε εταιρία στην οποία συμμετέχει η ΠΛΑΚ.

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου από τον τομέα της ενέργειας αναμένεται ότι θα φτάσουν φέτος στα 4,8 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι η βιομηχανία λειτουργεί μια μεγάλη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών όπου μετατρέπονται τα παλιά πλαστικά κάλυψης θερμοκηπίων καθώς και άλλα πλαστικά απορρίμματα σε χρήσιμη πρώτη ύλη. Η μονάδα βοηθά στην απορρύπανση των αγροτικών περιοχών απ’ όπου συλλέγονται τα πλαστικά μετά τη χρήση τους.