Η κυβέρνηση άντλησε συνολικά έσοδα ύψους 380 εκατ. ευρώ από την πώληση φάσματος συχνοτήτων στις εταιρίες Cosmote, Vodafone και Wind, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Δευτέρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Συγκεκριμένα, η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε σήμερα με επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές των 900 και 1.800 MHz.

Συνολικά, κατακυρώθηκε στις εταιρίες COSMOTE, VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ και WIND όλο το διαθέσιμο φάσμα στην περιοχή των 900 MHz και στην περιοχή των 1.800 MHz. Το συνολικό καταβληθέν τίμημα και από τις τρεις εταιρίες που εξασφάλισε η ΕΕΤΤ για το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται σε 380.535.000 ευρώ.

Κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, είχε εκχωρηθεί στις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με αίτησή τους, το σύνολο των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη φασματική περιοχή των 900 MHz, που είχε εκ των προτέρων δεσμευθεί γι\’ αυτές, ενώ το αντίστοιχο τίμημα είχε διαμορφωθεί σε 181,7 εκατ. ευρώ.

Κατά το δεύτερο στάδιο της δημοπρασίας πολλαπλών γύρων, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις γύρους υποβολής προσφορών, το συνολικό τίμημα διαμορφώθηκε σε 198.835.000 ευρώ.

Συνολικά κατακυρώθηκαν στις τρείς συμμετέχουσες εταιρείες τα εξής φασματικά δικαιώματα:

* COSMOTE: τέσσερα (4) τμήματα στη ζώνη των 900 ΜHz και δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 1800 MHz, με συνολικό τίμημα 118.833.000 ευρώ
* VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ: έξι (6) τμήματα στη ζώνη των 900 ΜHz και δύο (2) τμήματα στη ζώνη των 1800 MHz, με συνολικό τίμημα 168.502.000 ευρώ
* WIND: τέσσερα (4) τμήματα στη ζώνη των 900 ΜHz με συνολικό τίμημα 93.200.000 ευρώ

Επισημαίνεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία, που είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2011, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ΕΕΤΤ, με δικά της μέσα, κατά τρόπο διαφανή και αποδοτικό και σύμφωνα με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα που τηρήθηκε κατά γράμμα.

Επιπλέον, η διαδικασία έχει λάβει υπόψη τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ είναι σύμφωνη με το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και ειδικότερα με τις αναθεωρημένες Οδηγίες Πλαίσιο και Αδειοδότησης δικτύων και υπηρεσιών (2002/21/ΕΚ και 2002/20/ΕΚ αντίστοιχα).

Η επιτυχής ολοκλήρωση της δημοπρασίας και η κατακύρωση του φάσματος κινητής τηλεφωνίας προσφέρει σημαντικότατα οφέλη για την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα, επισημαίνει η ΕΕΤΤ.

Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην ανταγωνιστική ανάπτυξή της, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της αμεροληψίας και της αναλογικότητας, διασφαλίζει την ισότιμη, συμμετρική και χωρίς διακρίσεις αντιμετώπιση των υφιστάμενων παρόχων και τυχόν νεοεισερχομένων όσον αφορά στη δυνατότητα πρόσβασης σε απελευθερωμένο φάσμα, εξασφαλίζει επαρκή χρόνο απόσβεσης της επένδυσης ενώ διασφαλίζει τη συνέχεια παροχής υπηρεσιών από τους υφιστάμενους παρόχους.

Προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών, η χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές των 900 και 1.800 MHz, διασφαλίζει την επάρκεια στην επιλογή και την ανταγωνιστικότητα στην τιμή και την ποιότητα των υπηρεσιών, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ.

Παράλληλα, προωθεί την ανάπτυξη νέων ασυρμάτων τεχνολογιών και υπηρεσιών, δικτύων κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G), που υποστηρίζουν καινοτόμες υπηρεσίες επικοινωνίας, πρόσβασης, περιεχομένου και μεταφοράς δεδομένων, ενώ συμβάλλει στη διάδοση της κινητής ευρυζωνικότητας, μέσω νέων τεχνολογιών (4G, LTE).

Για τη χώρα μας, σύμφωνα με δημοσίευμα στο in.gr, η ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών, τόσο στις πόλεις όσο και σε αραιοκατοικημένες, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές, συμβάλλει στη γεφύρωση του «ψηφιακού χάσματος» μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, ενώ αξιοποιείται, κατά το βέλτιστο τρόπο, το φάσμα, εξασφαλίζοντας ένα δίκαιο αντάλλαγμα, που αντιστοιχεί στην πραγματική αξία του σπάνιου αυτού εθνικού πόρου καθ\’ όλη τη διάρκεια ισχύος της παραχώρησης, καταλήγει η ΕΕΤΤ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook