Απο το μεσημέρι του Σαββάτου πιστώθηκε τελικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών η προκαταβολή (50%) της Ενιαίας Ενίσχυσης για τα δικαιώματα που ενεργοποιήθηκαν το 2011.

Πρόκειται για ποσό συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ που αφορά περί τους 700.000 δικαιούχους, οι οποίοι από το Σάββατο είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αναλήψεις από τα αυτόματα μηχανήματα (ΑΤΜ) της ATEbank, ενώ από το πρωί της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου μπορούν να εισπράττουν τα χρήματά τους και από τα γκισέ της τράπεζας.

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας θα πιστωθούν αντίστοιχα οι λογαριασμοί των αγροτών που έχουν δηλώσει για την πληρωμή άλλες εμπορικές τράπεζες (πλην της Αγροτικής), επομένως, οι εν λόγω δικαιούχοι θα έχουν τα χρήματά τους διαθέσιμα το αργότερο το πρωί της Τρίτης 15 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά των αρμοδίων του ΟΠΕΚΕΠΕ εκφράζεται η πεποίθηση ότι λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα γίνει και η εκκαθάριση και για το υπόλοιπο 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης (τσεκ), χρόνος κατά τον οποίο θα πληρωθούν και όσοι αγρότες για κάποιο λόγο δεν είδαν αυτή τη φορά την πίστωση των λογαριασμών τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να γίνουν άμεσα σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι απαραίτητες διορθώσεις.

Να σημειωθεί πως απο τα χρήματα των δικαιούχων έχουν παρακρατηθεί τυχόν οφειλές προς τον ΕΛΓΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Ηράκλειο, έχουν παρακρατηθεί και χρήματα υπερ της ΕΑΣ Ηρακλείου, κάτι που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και αγανάκτησης.

Απο την πλευρά της η Αγροτική Τράπεζα, έχει \”δεσμεύσει\” λογαριασμούς δικαιούχων της επιδότησης που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές απο δάνεια που πήραν απο την Τράπεζα και τους καλεί να βρεθεί τρόπος αποπληρωμής των οφειλών.

Εαν σε αυτά συνυπολογιστούν και τα υπόλοιπα \”χαράτσια-φόροι\” που ισχύουν ή έρχονται μέχρι τέλος του έτους, το μόνο βέβαιο είναι πως το μεγαλύτερο τμήμα της επιδότησης θα καλύψει αυτές τις \”τρύπες\” και δεν θα διοχετευθεί σε αγορές καταναλωτικών αγαθών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook