Το «κούρεμα» κατά 75-80% του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας που κατέχουν ιδιώτες, προκειμένου να μην επεκταθεί η κρίση χρέους της Ευρώπης, θεωρεί ως την πιο ενδεδειγμένη επιλογή η BlackRock Solutions.

Όπως επισημαίνει σε έκθεσή της, «οι κυβερνήσεις πέφτουν, οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβοκατεβαίνουν ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες και οι αγορές σε όλο κόσμο είναι κλειστές: υπάρχει κίνδυνος η αναταραχή στην Ευρωζώνη να μετατραπεί σε παγκόσμια κρίση».

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank εκτιμά ότι, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους στην Ελλάδα, του επερχόμενου κουρέματος (PSI) και εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας της BlackRock, οι προοπτικές για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά.

Για το λόγο αυτό η Deutsche Bank ανέστειλε τις τιμές στόχους και τις συστάσεις για τις μετοχές τους.

Η γερμανική τράπεζα, θεωρεί πολύ υψηλό το ρίσκο κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ υπολογίζει τις ανάγκες σε νέα κεφάλαια των τραπεζών στα 22 δις ευρώ που μπορεί να καλυφθεί από το «μαξιλάρι» που ανακοινώθηκε στη σύνοδο του Οκτωβρίου για τις τράπεζες, ύψους 30 δισ. ευρώ.

Ελλείψει εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, «αναμένουμε το ΤΧΣ να παράσχει κεφαλαιακή στήριξη και οι κάτοχοι κοινών μετοχών θα υποστούν μαζικό dilution (αύξηση της διασποράς των μετοχών)», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική τράπεζα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook