Για μεγάλη ευθύνη της νέας κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, μίλησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπορεί να επιτύχει με την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών εθνών και των διεθνών οργανισμών, με την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και με τη συστράτευση και τη συνειδητή προσπάθεια του ελληνικού λαού.
Οι σημαντικές θυσίες του λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες, είπε ο κ. Παπαδήμος, και αυτό θα επιτευχθεί υπό δύο προϋποθέσεις: Να γνωρίζει ο λαός την αλήθεια για το πού βρισκόμαστε και πού μπορούμε να πάμε, καθώς και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης των εταίρων προς εμάς, αλλά και «να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις».

Η δημοσιονομική κρίση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, έχει κλιμακωθεί και επεκταθεί, σε χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική, αλλά και, όπως υπογράμμισε, σε κρίση εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και σε κρίση εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων στην βούληση και τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει.
Παρά τη μεγάλη πρόοδο στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της ανταγωνιστικότητας, το δημόσιο χρέος αυξάνεται γιατί, όπως εξήγησε, δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη πρωτογενή πλεονάσματα.

Παράλληλα, η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει επιφέρει ύφεση «πέραν του προβλεπόμενου», εν μέρει και λόγω της παγκόσμιας κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, τις περαιτέρω δυσκολίες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. «Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται» τόνισε.

Όλα αυτά, έχουν απομακρύνει χρονικά τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας και νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

«Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, οι επιλογές που θα γίνουν θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του λαού», τόνισε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Οι δύο επιλογές, μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη, έχουν καθοριστεί με σαφήνεια από τους ευρωπαίους, όπως σημείωσε. Οι αποφάσεις της 26ης-27ης Οκτωβρίου θέτουν το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί.
Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης. Μόνος μου δεν μπορώ να διεκπεραιώσω αυτό το έργο.
Αναλαμβάνω την ευθύνη του προέδρου της κυβέρνησης στη δυσκολότερη στιγμή της χώρας στη νεώτερη ιστορία. Μόνος μου δεν μπορώ να διεκπεραιώσω αυτό το έργο. Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται όταν ενώνονται όλες οι δυνάμεις του έθνους. Αυτό το νόημα έχει η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Κανείς δεν θέλει να ηττηθεί η χώρα και να φύγει από το ευρώ, τόνισε ο κ. Παπαδήμος ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ομιλίας του ότι για τους Ευρωπαίους εταίρους η τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας.

Το κύριο έργο της κυβέρνησης αυτής, τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από αυτές.
Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας, που άλλωστε συνέβαλλαν στο να καταλήξουν οι εταίροι στην ΕΕ στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που προβλέπουν πρόσθετη χρηματοδότηση 130 δισ .ευρώ, το ενισχυμένο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) το οποίο αν εφαρμοστεί περιορίζει δραστικά τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμα μειώνοντας το στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

«Αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» τόνισε ο κ. Παπαδήμος.
Αναφερθείς ειδικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Πρώτον, θα μειωθεί το απαιτούμενο ποσό για πληρωμή τόκων ήδη από το 2012, κάτι που θα επιδράσει θετικά και στη μείωση του ελλείμματος.

Επίσης για τα τελευταία δύο χρόνια της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-14 θα χρειασθούν λιγότερα μέτρα για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής, πρόσθεσε.
Απαρριθμώντας και εξηγώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι το έργο που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι δυσανάλογο σε σχέση με τη χρονική διάρκεια της θητείας της.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook