Διαδοχικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες είχε η Κρητική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είχε προσκληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατά την διάρκεια της παραμονής της από 8 έως 11 Φεβρουαρίου, έγιναν σημαντικές επαφές με ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχειρίζονται αναπτυξιακά κονδύλια, αλλά και με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κρήτης εκπροσώπησε από το Ηράκλειο  η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, από το Ρέθυμνο η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κώστας Λαμπρινός, και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Σημαντηράκης (Χανιά), Νίκος Κακογιαννάκης (Ρέθυμνο) και Γιάννης Γουλιδάκης (Λασίθι).

Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι απο αρκετούς δήμους του νησιού.

Στο πλαίσιο της τριήμερης παραμονής τους, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

-Το μέλλον της Ευρώπης, τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και η Συνθήκη της Λισαβόνας

-Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, οι προτεραιότητες της Επιτροπής του Προέδρου Μπαρόζο, τι έχει αποφασιστεί και που βρισκόμαστε σήμερα για το μέλλον της Ευρώπης

-Πολιτικές Συνοχής και διαρθρωτικά ταμεία

-Τοπικές και Περιφερειακές αρχές στη πολιτικές διεργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εξάλλου στο πλαίσιο της παραμονής της Κρητικής αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγιναν συναντήσεις με την επίτροπο της Ελλάδας Μαρία Δαμανάκη, καθώς και με τους Κρήτες Ευρωβουλευτές Σπύρο Δανέλλη και Γιώργο Σταυρακάκη.

Όπως διαπίστωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη, «ένα από τα βασικότερα προβλήματα σήμερα για την ανάπτυξη της Κρήτης, είναι η έλλειψη ολοκληρωμένων και ώριμων μελετών, που δεν μας επιτρέπει να απορροφήσουμε τα σχετικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυρίαρχος στόχος μας είναι η αξιοποίηση του μηχανισμού που μας παρέχεται από την ΕΕ για την απορρόφηση αυτών των κοινοτικών κονδυλίων μέσα από ολοκληρωμένες μελέτες».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook