ΑΛΗΘΕΙΑ

Η αλλεργία σε διάφορα τρόφιμα απασχολεί πολλούς ανθρώπους, αν και το ποσοστό των ανθρώπων που παρουσιάζουν κάποια τροφική αλλεργία είναι πολύ μικρό (περίπου 1 – 2%).
Πολλοί αναρωτιούνται αν ταιριάζει το ψάρι και το τυρί. Η αλήθεια είναι πως αν είμαστε αλλεργικοί στο ψάρι, θα εμφανίσουμε συμπτώματα είτε το φάμε με τυρί είτε χωρίς.

Η αλλεργία δεν σχετίζεται με συνδυασμούς τροφών.

Πολλοί άνθρωποι καθημερινά τρώνε ψάρι και τυρί μαζί χωρίς φυσικά να πάθουν ή να εμφανίσουν κανένα αλλεργικό σύμπτωμα. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι άλλοι που έχουν αλλεργική προδιάθεση, με αποτέλεσμα συνδυάζοντας το ψάρι και το τυρί να αντιδρά ο οργανισμός μιμούμενος κάποιο αλλεργικό σύμπτωμα.

Αυτό έχει να κάνει με το συνδυασμό των ουσιών που περιέχουν ορισμένα τρόφιμα, όπως τα κίτρινα τυριά και ορισμένα ψάρια (τόνος, πέστροφα). Η αντίδραση αυτή ονομάζεται ψευδοαλλεργική και εξαρτάται από την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσουμε.

Εκτός από την ύπαρξη αυτών των ουσιών, υπάρχει και ένας άλλος ο ισχυρισμός που υποστηρίζει πως πλέον ο συνδυασμός ψαριού και τυριού δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Παλιά που η συντήρηση των τροφίμων μέσω της ψύξης ήταν δύσκολη, αλλά και το ψάρι και το τυρί είναι ευπαθή τρόφιμα στα μικρόβια, απέφευγαν να τα καταναλώνουν συγχρόνως, γιατί φοβόντουσαν για τυχόν τροφικές δηλητηριάσεις. Από τη στιγμή, όμως, τώρα που η συντήρηση των τροφίμων είναι η καλύτερη, αφού έχουμε τα ψυγεία, δεν υπάρχει φόβος για αλλεργίες ή δηλητηριάσεις.

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως τρώγοντας μια μέτρια ποσότητα ψαριού και τυριού μαζί δεν υπάρχει κίνδυνος για αλλεργικά συμπτώματα, αρκεί φυσικά να μην έχετε αλλεργία στο ψάρι.

Ελευθερία Ε. Ρέντζιου
Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ. Μed. Sci.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook