Η κατανάλωση αλκοόλ ήδη από την εφηβική ηλικία έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια στο νομό Ρεθύμνου. Η εθελοντική πρωτοβουλία επτά φορέων ψυχικής υγείας του νομού, που βλέπουν το πρόβλημα να διογκώνεται και να παίρνει σε πολλές περιπτώσεις ανησυχητικές διαστάσεις, έρχεται να συμβάλλει με έμπειρο και επιστημονικό τρόπο στη συμπαράσταση, τη στήριξη και τη βοήθεια των ανθρώπων και των οικογενειών τους που κάνουν κακή χρήση του αλκοόλ.

Πρόκειται για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, τον ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο Πρόληψης Κατά των Ναρκωτικών, τον Σύλλογο Οικογενειών με Προβλήματα με Αλκοόλ, την ψυχιατρική κλινική του Γ.Ν.Ρ., το τμήμα γαστρεντερολογικής κλινικής του Γ.Ν.Ρ. και τους Ανώνυμους Αλκοολικούς, τα μέλη των οποίων συνεργάστηκαν μεταξύ τους δημιουργώντας ένα δίκτυο που στόχο έχει να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ψυχολόγοι και ψυχίατροι θα προσπαθήσουν μέσα από συζητήσεις να ανατρέψουν, όπως λένε μύθους και στερεότυπα για το αλκοόλ, να συμπαρασταθούν και να στηρίξουν τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η πρώτη εκδήλωση με θέμα «Μιλάμε για το αλκοόλ» θα πραγματοποιηθεί αύριο στις πέντε το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού, όπου έμπειροι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να αναλύσουν τα αιτία του φαινομένου και να αναζητήσουν τρόπους εξεύρεσης λύσεων.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, την οποία παραχώρησαν τα μέλη του ενιαίου δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας αναφέρθηκαν στην πρωτοποριακή, όπως την χαρακτήρισαν, πρωτοβουλία αλλά και στους λόγους που τους ώθησαν στο να δημιουργήσουν ένα δίκτυο που θα μπορεί εθελοντικά να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Χαρακτηριστικά, ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αντώνης Λιοδάκης, ανέφερε: «Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μια συνεχόμενη αύξηση της χρήσης αλκοόλ ιδιαίτερα από τους νέους. Επισημαίνουμε ότι όλες οι στατιστικές μελέτες, οι ερευνητικές, καταδεικνύουν αυτή την αύξηση σε μικρότερες ηλικίες. Επισημαίνουμε ότι στο Ρέθυμνο συμβαίνει σε ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό και βαθμό. Δύο παράμετροι είναι σημαντικοί, ότι η χρήση αλκοόλ ξεκινά από πολύ μικρές ηλικίες και ότι δεν καταναλώνουν αλκοόλ με την έννοια των παραδοσιακών αλκοολούχων ποτών της Κρήτης αλλά καταναλώνουν μίγματα αλκοόλ, κοκτέιλ. Αυτή η κατανάλωση, αυτός ο τρόπος, ο οποίος έχει καθιερωθεί σαν μόδα ίσως, επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα στον χρήστη. Εμείς αποφασίσαμε να δράσουμε με αυτό τον τρόπο και για να κατανοήσουμε και να τροποποιήσουμε στάσεις και συμπεριφορές και να ανατρέψουμε μύθους και στερεότυπα που έχουν να κάνουν με το γιατί πίνουμε, πώς πίνουμε, και πότε πίνουμε και με ποιο τρόπο πίνουμε. Είναι από ιατρική, ψυχολογική, κοινωνιολογική άποψη η προσπάθειά μας να διαμορφώσουμε ένα πνεύμα, μια κατάσταση κοινωνικής αλληλεγγύης και βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους που μπαίνουν σε αυτό το δρόμο που είναι πράγματι βασανιστικός, έχει επιπτώσεις στην οικογένεια, έχει επιπτώσεις στον ψυχισμό τους, έχει επιπτώσεις οικονομικές και έχει επιπτώσεις στην κοινωνία ολόκληρη. Νομίζω ότι η προσπάθεια είναι να μετασχηματίσουμε την κυρίαρχη κουλτούρα γύρω από το αλκοόλ σήμερα στο Ρέθυμνο. Και αυτό χρειάζεται δυνάμεις όχι από τον χώρο της ψυχικής υγείας αλλά χρειάζονται δυνάμεις και από τον χώρο του πολιτισμού, το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλοι δηλαδή οι παράγοντες και οι παράμετροι πρέπει να συμπράξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Είναι άδικο και άσχημο κάθε φορά που αντιμετωπίζει το Ρέθυμνο ένα πρόβλημα με νεαρό άτομο, που έχει να κάνει με το αλκοόλ να χύνουμε δάκρυα για αυτά τα ζητήματα χωρίς να ενεργοποιούνται».

Ο ψυχίατρος του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Αντώνης Χριστονάκης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στα περιστατικά που αντιμετωπίζει ως γιατρός επισημαίνοντας ότι και το αλκοόλ αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος: «Στόχος μας δεν είναι το αλκοόλ, είναι η κακή χρήση του. Ο καθένας μας έχει κάτι να προσφέρει, κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, αντιμετωπίζουμε πολλά περιστατικά ψυχικών διαταραχών και δυστυχώς το αλκοόλ είναι τεράστιο πρόβλημα και επιβαρύνει πάρα πολύ την πορεία και την πρόγνωση των περιστατικών μας. Και γι’ αυτό το είδα ως μια θαυμάσια ευκαιρία να αφαιρέσουμε λίγο βάρος από αυτά τα περιστατικά. Μην ξεχνάμε ότι ο νομός του Ρεθύμνου έχει ένα πολύ δυσάρεστο ρεκόρ, είναι πρώτο σε αυτοκτονίες σε όλη την Ελλάδα και πιστεύουμε ότι το αλκοόλ με την επιβάρυνσή του έχει ένα λόγο σε αυτό, έχει μια σοβαρή επίπτωση σε αυτό.

Η κυρία Καίτη Ζαχίλα, ψυχολόγος και εκπρόσωπος μιας καινούργιας εθελοντικής δομής που δημιουργήθηκε στο Ρέθυμνο τον περασμένο Ιούνιο και αφορά οικογένειες με προβλήματα από το αλκοόλ ανέφερε: «Είναι πραγματικά πάρα πολύ ελπιδοφόρο το ότι δουλεύουμε όλο το καλοκαίρι και καταφέραμε να συγκροτήσουμε αυτό το δίκτυο, το οποίο πιστεύω ότι είναι πρωτοποριακό για τα μέτρα της Ελλάδας, και καταφέραμε να συντονιστούμε, να έχουμε μια καταπληκτική συνεργασία και τελικά αυτό που είναι το ζητούμενο, να προσφέρουμε στον κόσμο του Ρεθύμνου μια λύση, γιατί αυτή ήταν η έναρξη του προβληματισμού μας. Το να μπορεί κάποιος ή η οικογένεια του ατόμου που έχει πρόβλημα με το αλκοόλ να απευθυνθεί κάπου και να βρει συμπαράσταση και να βρει εμψύχωση και ενδυνάμωση για να σταματήσει το ποτό και βασικά να αλλάξει τον τρόπο ζωής που το έχει οδηγήσει σε αυτό».

Το δίκτυο αυτό θα πραγματοποιήσει σχετικές εκδηλώσεις, ημερίδες στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στην περιφέρεια του νομού.

Τμήμα Ανώνυμων Αλκοολικών

Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο αυτό συγκροτείται αυτές τις ημέρες και τμήμα Ανώνυμων Αλκοολικών στο νομό, προκειμένου μέσα από την ομαδικότητα να υπάρξει βοήθεια σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλκοολισμού: «Υπήρχε ένα αγγλόφωνο τμήμα εδώ και κάποια χρόνια που λειτουργούσε στο Ρέθυμνο. Αυτή είναι μια διεθνής εμπειρία καταξιωμένη με αποτελέσματα, δηλαδή σε πολλές πόλεις έχουν εμφανιστεί πυρήνες με Α.Α. στα πλαίσια μονάδων αυτοβοήθειας και ένα μεγάλο μέρος της θεραπείας και της στήριξης το παρέχει ο ένας στον άλλο, μέσα στα πλαίσια της ομάδας. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην οικογένεια του ατόμου που κάνει χρήση. Αυτό ακριβώς θέλουμε να κάνουμε στο Ρέθυμνο, «να σπάσει το ταμπού» και ο κόσμος που έχει ανάγκη να ξέρει ότι υπάρχουν δομές για να απευθυνθεί και να βρει βοήθεια. Η καθεμιά με το δικό της χαρακτήρα αλλά σίγουρα να λειτουργήσει η έννοια της ομάδας συνήθως λειτουργεί στηρικτικά και με την αρχή της αλληλοβοήθειας» ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Ζαχίλα.


rethnea.gr