Νέα νομοθεσία για τα πρόσθετα τροφίμων υιοθέτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να καταστεί η χρήση τους περισσότερο ασφαλής.

Με την έγκριση δύο κανονισμών από την Επιτροπή καταρτίζονται δύο νέοι κατάλογοι. Ο πρώτος περιλαμβάνει τα πρόσθετα τροφίμων και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2013, ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί η βιομηχανία τροφίμων της Ε.Ε.

Ο κατάλογος αυτός, ο οποίος είναι διαθέσιμος και σε βάση δεδομένων στο διαδίκτυο, θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές, στις επιχειρήσεις τροφίμων και στις ελεγκτικές αρχές να εντοπίζουν εύκολα ποια είναι τα εγκεκριμένα πρόσθετα για κάθε τρόφιμο. Ο δεύτερος κατάλογος αφορά τα πρόσθετα στα συστατικά τροφίμων, όπως είναι άλλα πρόσθετα, ένζυμα, αρωματικές ύλες και θρεπτικές ουσίες, και θα εφαρμοστεί 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Eπίσημη Eφημερίδα της Ε.E.

(express)