Οι διαταραχές στην θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας συμβάλλουν, σύμφωνα  με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, στην πρόβλεψη της σφοδρότητας των δασικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει άρθρο στο econew.gr, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα καθώς μέσα από τη μελέτη τους διαπιστώθηκε ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό σχετίζεται με τις δασικές πυρκαγιές στον Ανατολικό Αμαζόνιο.

Αντίστοιχα, οι αλλαγές της θερμοκρασίας στον Ατλαντικό σχετίζονται με τις δασικές πυρκαγιές σε περιοχές της Νότιας Αμερικής.

«Διαπιστώσαμε ότι ο Ωκεάνιος Δείκτης Νίνιο (ΟΝΙ) συνδέεται με τις δασικές πυρκαγιές που ξεσπούν ετησίως στον Ανατολικό Αμαζόνιο, ενώ ο Ατλαντικός Δείκτης Πολυδεκαδικής Ταλάντωσης (ΑΜΟ) σχετίζεται στενά με τις δασικές πυρκαγιές στο Νότιο και το Νοτιοδυτικό Αμαζόνιο», επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες.

«Συνδυάζοντας τα στοιχεία αυτά αναπτύξαμε ένα εμπειρικό μοντέλο πρόβλεψης της σφοδρότητας των πυρκαγιών σε περιφερειακό επίπεδο με ορίζοντα τους τρείς με πέντε μήνες», εξηγούν οι επιστήμονες.

«Η προσέγγισή μας μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στα ευαίσθητα δάση του Αμαζονίου», υποστηρίζουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook