Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχτούν προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.

Την ανακοίνωση έκανε ο Αμπέντ Ράμπο συνεργάτης του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Δεν προσδιορίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής αν και, όπως διευκρίνισε, ότι έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες.

«Καλούμε τα κόμματα να βάλουν στο περιθώριο τις διάφορες τους και να επικεντρωθούν στη διεξαγωγή των εκλογών μέχρι τον Σεπτέμβριο το αργότερο», πρόσθεσε.

Την πρόταση ήδη απέρριψε η Χαμάς, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι δεν θα συμμετάσχει στην αναμέτρηση και δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

«Η Χαμάς πιστεύει στις εκλογές αλλά οι εκλογές έρχονται μόνο μετά από πολιτική συμφιλίωση», ανέφερε ακόμα ο εκπρόσωπος της οργάνωσης η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη Δύση.

Οι εκλογές θα έπρεπε να είχαν διεξαχτεί το 2010 αλλά αναβλήθηκαν λόγω της διαμάχης ανάμεσα στην Φατάχ και την Χαμάς.

Η προηγούμενη αναμέτρηση, το 2006, όπου επικράτησε η Χαμάς, χωρίς αυτό να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησε σε διάσπαση στο εσωτερικό της Αρχής με την Φατάχ να ελέγχει πλέον τα εδάφη στη Δυτική Όχθη και την Χαμάς να ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας.

Την ανακοίνωση των εκλογών φαίνεται ότι επέσπευσαν οι εξελίξεις στην Τυνησία και κυρίως στην Αίγυπτο με την δυναμική εμφάνιση στο προσκήνιο της πολιτικής ισλαμιστικών ομάδων που ήταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο περιθώριο αλλά και με την διεκδίκηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook