Καμία αντίσταση δεν προβάλλουν πλέον οι αγορές, οι οποίες παραδίδονται στην πτώση, εν μέσω αρνητικών οικονομικών ανακοινώσεων και εξελίξεων που φέρνουν την Ευρωζώνη εγγύτερα στην ύφεση.

 Σε αυτό το έντονα πτωτικό κλίμα, το ευρώ βάλλεται ολοένα και περισσότερο, όσο και οι αποδόσεις των γαλλικών, ισπανικών και βελγικών ομολόγων αναρριχώνται σε επίπεδα ρεκόρ. Η μέτρηση του ΑΕΠ επιβεβαιώνει το σενάριο της ύφεσης για την Ευρωζώνη, οδηγώντας το ενιαίο νόμισμα σε χαμηλό μήνα έναντι του δολαρίου.

Το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου παρουσίασε άνοδο 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,4% σε ετήσια βάση κυρίως με τη συνδρομή της γαλλικής και της γερμανικής οικονομίας που εμφάνισαν ανάπτυξη το ίδιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, Ολλανδία και Πορτογαλία είδαν σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ η ύφεση στην Ελλάδα «βάθυνε» στο 5,2%.

Παρόλο που η γερμανική οικονομία δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW στη Γερμανία υποχώρησε για ένατο διαδοχικά μήνα στις -55,2 μονάδες, σημάδι ότι η εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας το δ’ τρίμηνο θα απέχει πολύ από την τρέχουσα προς το χειρότερο.

Σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, αποθαρρυντική είναι και η εικόνα της βρετανικής οικονομίας, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί τον Οκτώβρη στο 5,0% από τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οπότε είχε διαμορφωθεί στο 5,2%.

Ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 3,0%, ενώ ο διοικητής της BoE, Mervyn King, προειδοποίησε για ταχύτερη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων το επόμενο 6μηνο. Οι δηλώσεις αυτές επιτάχυναν τις ρευστοποιήσεις της στερλίνας έναντι του δολαρίου στο 1,5825.

Την ίδια στιγμή, ακόμη μία δημοπρασία τίτλων στον ευρωπαϊκό Νότο πραγματοποιείται με απαγορευτικό κόστος δανεισμού. Ο λόγος σήμερα για την Ισπανία, όπου το επιτόκιο της δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 12μηνης και 18μηνης διάρκειας εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, ξεπερνώντας το 5% για την κάθε μια.

Το επενδυτικό κλίμα παραμένει αρνητικό με τους δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών να σημειώνουν απώλειες ακόμα και άνω του 2%. Το ευρώ ακολουθεί πτωτική πορεία κάτω από τα 1,3520 δολάρια, ενώ από τις χειρότερες αποδόσεις έναντι του δολαρίου καταγράφουν και τα commodity currencies. Δολάριο και γιεν αποσπούν τις περισσότερες ροές κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook