Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχαν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, θέματα που άπτονται της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, αλλά και ευρύτερα ζητήματα σχετικά με την ρευστότητα στην αγορά και την συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τις διοικήσεις των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομία με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσουν.

Συγκεκριμένα, κάλεσε τις τράπεζες να υποστηρίξουν τις υγιείς επιχειρήσεις με τη ρύθμιση των οφειλών τους, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν το σκόπελο της ύφεσης χωρίς μεγάλες επιπτώσεις.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΕΕΤ, επρόκειτο για τη μηνιαία, τακτή και εφ\’ όλης της ύλης συνάντηση. Οι ίδιοι εξέφρασαν αισιοδοξία ότι πλησιάζει η ώρα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει βήματα τους τελευταίους οκτώ μήνες, ενώ «έχουν μπει μπροστά» ο νέος αναπτυξιακός και ο φορολογικός νόμος.

Πρόσθεσαν, πάντως, ότι «δυσκολεύει» η πίεση που δέχονται το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της κατανομής, από την Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, των εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τον «τρίτο πυλώνα ρευστότητας» προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς με βάση τις εγγυήσεις αυτές τα πιστωτικά ιδρύματα θα εκδώσουν ομόλογα, που στη συνέχεια θα «ανταλλάξουν» με ρευστότητα.

Σημειώνεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα εκδώσουν τίτλους με την εγγύηση του Δημοσίου, τους οποίους θα υποβάλλουν στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που διενεργούνται.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι μετά τις 27 Ιανουαρίου ξεκινούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη δανείου 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επιχειρηματικότητας.

Μέχρι τέλος του μηνός θα ξεκινήσει και η λειτουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας η «προίκα» του οποίου ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ από την πλευρά του κράτους, ενώ 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί από τις τράπεζες.

Στις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα προγράμματα στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook