Υπέρ της υποχρεωτικής διενέργειας DNA σε περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων, χωρίς τη συναίνεση του κατηγορουμένου για αυτά, ακόμη και με τη δια βίας λήψη γενετικού υλικού, τάσσεται ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κονταξής.

Σε γνωμοδότησή του, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Κονταξής όχι μόνο θεωρεί αναγκαία την υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού σε περιπτώσεις κακουργημάτων ή πλημμελημάτων που τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών αλλά κάνει ένα βήμα παραπάνω. Στην πολυσέλιδη γνωμοδότησή του, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός θεωρεί ως συνταγματικά αποδεκτή και την άσκηση βίας εφόσον ο κατηγορούμενος δεν συναινεί στη λήψη και ανάλυση του γενετικού του υλικού, θεωρώντας ότι αυτό δεν συνιστά προσβολή της προσωπικότητά του.

«Είναι σαφές ότι η ρήτρα της υποχρεωτικότητας περιλαμβάνει κατά λογική ,αλλά και νομική αναγκαιότητα και της δια της βίας εκτέλεση της απόφασης των διωκτικών αρχών και δεν χρειάζεται αυτά να το αναγράφει ρητά ο νόμος αφού εάν δεν συναινεί ο κατηγορούμενος , χωρίς αυτή (βία) ματαιώνεται το υποχρεωτικό της λήψης ,το οποίο όμως ρητά το αναγράφει ο νόμος. Εάν γίνει δεκτό ότι δεν περιλαμβάνει και την δια βίας εκτέλεση της σχετικής υποχρέωσης των διωκτικών αρχών ,τότε διερωτάται κανείς τί νόημα έχει;», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κονταξής.

Σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «οι ατομικές ελευθερίες δεν είναι ούτε μπορεί να είναι απεριόριστες και όποιος ζητάει κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας» και τα «ανεπιφύλακτα» δηλαδή τα μη υποκείμενα σε περιορισμούς δικαιώματα μπορούν να περιοριστούν για λόγους προστασίας άλλων, ομοίως συνταγματικά κατοχυρωμένων έννομων αγαθών, ή το γενικό και δημόσιο συμφέρον.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο κ. Κονταξής δεν διακρίνει κανένα συνταγματικό κώλυμα στη χρήση βίας για τη λήψη γενετικού υλικού επισημαίνοντας: «Μπορεί με τη συγκεκριμένη πράξη βίας η φερόμενη ως προκαλούμενη προσβολή να είναι ασήμαντη π.χ λήψη μίας τρίχας από το σώμα, λήψη σιέλου κ.λ.π .Εξάλλου η χρήση βίας μπορεί να προσβάλλει την αξιοπρέπεια, αλλά εδώ μιλάμε όχι για τον οποιοδήποτε εξαναγκασμό ,αλλά μόνο αυτόν που δεν είναι αναγκαίος για τη λήψη του γενετικού υλικού για την άσκηση ενός συνταγματικά προστατευόμενου έννομου αγαθού και αποκλειστικά για ένα νομικό σκοπό ».

Η ανάλυση DNA, όπως επισημαίνεται στη γνωμοδότηση, συμβάλλει στην αναζήτηση του αλήθειας στην ποινική δίκη και αποτελεί σπουδαίο αποδεικτικό μέσο αφού «βοηθάει στην απελευθέρωση αθώων που άδικα καταδικάστηκαν». Σύμφωνα με τον κ. Κονταξή πάντως η ανάλυση του γενετικού υλικού θα πρέπει να διεξάγεται σε κρατικό ή πανεπιστημιακό εργαστήριο και να διατάσσεται από τις διωκτικές αρχές, δηλαδή από τους ανακριτικούς υπαλλήλους και να τελείται υπό την εποπτεία εισαγγελέα.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook