Κάτ\’ άλλους πρόωρο, κατ\’ άλλους ώριμο, το θέμα της επόμενης ημέρας στο ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει, υπό το βάρος μάλιστα δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει υποστεί τεράστια φθορά από τη διετή παραμονή του στην εξουσία σε συνθήκες οξείας οικονομικής κρίσης.

Από την επομένη κιόλας της παραίτησης Παπανδρέου από την πρωθυπουργία ξεκίνησαν οι δηλώσεις στελεχών που ζητούν από τον τέως πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επόμενη ημέρα, θέτοντας πολλοί και θέμα διαδοχής του.

Ένα ερώτημα, στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να δώσει απάντηση τις επόμενες ημέρες είναι εάν οι διαδικασίες αυτές πρέπει να γίνουν πριν από τις εκλογές ή μετά.

Για παράδειγμα η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει τώρα. «Ένας και δύο μήνες φτάνουν ακόμη και αν πάμε σε εκλογές» συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένος να ανοίξει τέτοια συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος. Το απέδειξε με την σύσκεψη της Δευτέρας, στην οποία κάλεσε «πράσινους» υπουργούς της κυβέρνησης Παπαδήμου, στους οποίους επιχείρησε να επιβάλει «ατζέντα».

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η απόπειρά του δεν στέφθηκε με επιτυχία. «Ήταν μια κακή κίνηση και η προδιάθεσή μου ήταν αρνητική» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για την απόπειρα του τέως πρωθυπουργού να περιλάβει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Παπαδήμου την αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάτι που ο πολιτικός κόσμος περιμένει από την εποχή που υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης.

Πάντως, τα περισσότερα στελέχη, βλέποντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να παρασυρθεί το ΠΑΣΟΚ από το ποτάμι που σαρώνει ό,τι μεταπολιτευτικό έχει μείνει ζωντανό σχεδόν 40 χρόνια μετά, ζητούν απολογισμό για τη διετή διακυβέρνηση Παπανδρέου και για λόγους προσωπικής πολιτικής επιβίωσης.

Ενδεχομένως τις εξελίξεις μπορεί να καθορίσουν και οι κινήσεις των «τριών», δηλαδή των Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιάννη Ραγκούση. Τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι συμβαδίζει μαζί τους και ο Ηλίας Μόσιαλος. Η τελευταία συνάντησή τους έγινε, κατά πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα σε ταβέρνα στα Καλύβια με τη φιλοξενία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου και της σύζυγου του.

Αυτές τις ημέρες ο Γιώργος Παπανδρέου συμπληρώνει τέσσερα χρόνια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, από το 2007 όταν μέλη και φίλοι του Κινήματος έσπευσαν στις κάλπες. Βέβαια, η ανάμνηση εκείνων των ημερών φέρνει στο μυαλό και την παροιμία «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», ειδικά αν θυμηθεί τη σκηνή έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεχόταν επίθεση με ένα ποτήρι καφέ.

Θέμα συνεδρίου έθεσε χωρίς περιστροφές με δήλωσή της η βουλευτής Εύα Καϊλή, που ζήτησε τη διεξαγωγή του πριν από τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Ζήτησε να υπάρξει απολογισμός και να αποδοθούν ευθύνες, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση για δημοψήφισμα, που αποτέλεσε την θρυαλλίδα για τις σαρωτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.

Πάντως, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος έχει δηλώσει ότι το συνέδριο έχει προαναγγελθεί για την άνοιξη προσθέτοντας: «Κάθε πράγμα στον καιρό του. Όλοι μας πρέπει να φανούμε αντάξιοι της κρισιμότητας των στιγμών που περνάει η χώρα και με ενότητα, με σύνεση, με σοβαρότητα, θα αντιμετωπίσουμε και τα όποια εσωτερικά θέματα υπάρχουν».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook