Τις 350 φθάνουν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν στα Χανιά τον τελευταίο χρόνο ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, δηλώνει  στο Flashnews,gr, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Τάκης Ζερβουδάκης.

Η πλειονότητα αυτών των επιχειρήσεων ήταν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις λέει ο κ. Ζερβουδάκης ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου οι 100 επιχειρήσεις από αυτές τις 350 ξανάνοιξαν είτε με άλλους ιδιοκτήτες είτε σε διαφορετικό σημείο της πόλης.

Τα αίτια στα οποία οφείλεται το \”λουκέτο\” για το μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων δεν είναι άλλα από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση , ενώ και τα διαδοχικά χαράτσια που επέβαλε η κυβέρνηση επιδείνωσαν την κατάσταση.

Μάλιστα όπως σημειώνει  ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων η πτώση του τζίρου αγγίζει μέχρι και το 70%, ενώ τα ενοίκια εξακολουθούν και παραμένουν υψηλά.

Αυτό που δεν είναι εμφανές τόνισε ο κ. Ζερβουδάκης είναι το ότι \”πολλοί επιχειρηματίες θέλουν να κλείσουν αλλά δεν μπορούν , καθώς τα χρέη είναι τόσο μεγάλα είτε στις τράπεζες είτε στο κράτος με αποτέλεσμα να προτιμούν να διατηρούν τα καταστήματα τους ανοικτά, προκειμένου να εξυπηρετούν εν μέρη αυτές τις υποχρεώσεις τους, και χωρίς οι ίδιοι να βγάζουν ουσιαστικά τίποτα.

Ουσιαστικά αυτοί οι συνάδελφοι δεν τολμάνε να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους καθώς φοβούνται πως αύριο το πρωί θα μείνουν χωρίς καθόλου ρευστό στα χέρια τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.\”

Επίσης ο κ. Ζερβουδάκης αναφέρει πως  αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα από την κατάσταση που βιώνουμε είναι το ότι η αγορά πλέον δεν μπορεί να συντηρήσει όλες αυτές τις επιχειρήσεις που υπήρχαν. \”Εκ των πραγμάτων δηλαδή οι επιχειρήσεις θα μειωθούνε γεγονός πολύ δυσάρεστο  καθώς κάθε έμπορος που αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρηση του, μένει κυριολεκτικά στο δρόμο τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του.\”

Αυτό επίσης που αξίζει να επισημανθεί είναι  πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εκπλήρωση των στοιχειωδών υποχρεώσεων τους οι επιχειρηματίες είναι τεράστιες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενα του κ. Ζερβουδάκη περίπου 10 επιχειρήσεις την ημέρα, μένουν χωρίς ηλεκτροδότηση καθώς η ΔΕΗ τους κόβει τε ρεύμα εξαιτίας ανεξόφλητων λογαριασμών.

Πλέον αυτό που είναι σημαντικό σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων , \”είναι να προσπαθήσει να συντηρήσει την επιχείρηση του και να βρει τρόπους προκειμένου να κρατηθεί εν μέσω αυτής της κρίσης για όσο χρειαστεί.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook