Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος αποφάσισε τη θέσπιση ορίου στο χρέος, με συνταγματική ισχύ.

Το όριο θα ενταχθεί στο Ομοσπονδιακό Σύνταγμα της Αυστρίας, κατά το γερμανικό πρότυπο, και θα προβλέπει πως από το 2017 και μετά το δομικό έλλειμμα δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει το 0,35% του αυστριακού ΑΕΠ.

Στην απόφαση, που πάρθηκε κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δεν αναφέρεται ειδικά η μείωση του κρατικού χρέους σε ένα 60% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, για να τηρηθούν οι διατάξεις του «φρένου χρέους» θα πρέπει, μέχρι το 2020, να υπάρξουν ετήσιες μειώσεις στο δομικό χρέος, ύψους περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό σημαίνει περικοπές, που θα πρέπει να γίνουν στη δημόσια διοίκηση και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν πως μπορούν να υπάρξουν επιπλέον έσοδα και με επιπλέον περιουσιακό φόρο.

Για την υπερψήφιση του σχετικού νόμου από την αυστριακή Βουλή απαιτείται συνταγματική πλειοψηφία και ως εκ τούτου, πέρα από την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι απαραίτητη η στήριξη από τουλάχιστον ένα εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook