Μια παράδοξη σύνδεση μεταξύ του αντισυλληπτικού χαπιού (ναι, αυτού που λαμβάνεται αποκλειστικώς από τις γυναίκες) και του καρκίνου του προστάτη (ο οποίος ως γνωστόν πλήττει αποκλειστικώς τους άνδρες) ανακάλυψαν καναδοί ερευνητές.

Σύμφωνα με άρθρο στο Βήμα, οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο Πριγκίπισσα Μαργαρίτα στο Τορόντο μελέτησαν στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη χρήση διαφορετικών αντισυλληπτικών μεθόδων από γυναίκες ανά τον κόσμο. Ανακάλυψαν ότι η χρήση μεθόδων αντισύλληψης όπως το σπιράλ ή η χρήση προφυλακτικού δεν συνδεόταν με αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων φάνηκε να συνδέεται σημαντικά με τον αριθμό νέων περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη καθώς και των θανάτων εξαιτίας της νόσου.

Μεγάλες διαφορές στα ποσοστά

Όπως μάλιστα ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης ουρολόγος-ογκολόγος Νιλ Φλέσνερ, όταν γινόταν σύγκριση μεταξύ χωρών όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, όπου τα ποσοστά χρήσης αντισυλληπτικού χαπιού από τις γυναίκες είναι υψηλά, και χωρών όπως η Ιαπωνία, όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά χρήσης του χαπιού, παρατηρείτο σχεδόν οκταπλάσια διαφορά στα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του προστάτη.

Για ποιον λόγο όμως μπορεί το αντισυλληπτικό χάπι να συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη; Οι ερευνητές εξηγούν στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» ότι είναι πιθανό τα υποπροϊόντα των συνθετικών οιστρογόνων που περιέχονται στα αντισυλληπτικά δισκία και τα οποία αποβάλλονται από τον γυναικείο οργανισμό με τα ούρα να έχουν επιμολύνει την τροφική αλυσίδα και το πόσιμο νερό.

Σύνδεση αλλά όχι αιτιώδης σχέση

Είναι γνωστό ότι τα οιστρογόνα «πυροδοτούν» την ανάπτυξη ορισμένων ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων. «Ο προστάτης είναι ένα αναπαραγωγικό όργανο και γνωρίζουμε ότι είναι ευαίσθητο στις ορμόνες της αναπαραγωγής όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη» είπε ο δρ Φλέσνερ. Προσέθεσε ότι, σε κάθε περίπτωση,  τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ πρώιμα και δεν οδηγούν σε συμπεράσματα σχετικά με αιτιώδη σχέση. Όπως τόνισε όμως, θα ήταν καλό να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω διερεύνηση της πιθανής σύνδεσης μεταξύ αντισυλληπτικών και καρκίνου του προστάτη.

Υπογραμμίζεται ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μικρές ποσότητες χημικών υποπροϊόντων δεκάδων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων αντικαταθλιπτικών και αντιβιοτικών, καταλήγουν στα αστικά λύματα. Τα υπάρχοντα συστήματα φιλτραρίσματος του νερού δεν μπορούν να απομακρύνουν αυτά τα χημικά, ορισμένα εκ των οποίων συγκαταλέγονται στους ορμονικούς διαταράκτες.

Αναπάντητα ερωτήματα

Σχολιάζοντας τα νέα αναπάντεχα ευρήματα, ο δρ Λόρενς Κλοτζ, επικεφαλής του Τμήματος Ουρολογίας στο Κέντρο Επιστημών Υγείας στο Τορόντο ανέφερε ότι είναι ενδιαφέροντα αλλά αφήνουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

«Πρόκειται για πολύ πρώιμη έρευνα η οποία δείχνει μόνο μια σύνδεση και σύνδεση δεν σημαίνει αιτιώδης σχέση» υπογράμμισε ο ειδικός και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. «Ο καρκίνος του προστάτη έχει ως έναν βαθμό γενετική βάση αλλά συνδέεται και με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής του κάθε άνδρα. Για παράδειγμα στην Ιαπωνία όπου τα ποσοστά της νόσου ήταν χαμηλά, εμφανίστηκε αύξησή τους όταν ο πληθυσμός άρχισε να υιοθετεί διατροφή δυτικού τύπου»

Ο Φλέσνερ από την πλευρά του διευκρίνισε ότι τα αποτελέσματα της ομάδας του δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθούν από τις γυναίκες ως μήνυμα για να σταματήσουν τη λήψη αντισυλληπτικών. «Το βασικό μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της πιθανής σύνδεσης μεταξύ αντισυλληπτικού και καρκίνου του προστάτη. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ανάγκη πανικού» κατέληξε ο ερευνητής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook