Αν και η 16 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, τα στοιχεία αναφορικά με τους πάσχοντες από την ασθένεια, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) αποτελεί μία από τις σοβαρότερες ασθένειες της εποχής μας καθώς κάθε χρόνο σημειώνονται παγκοσμίως περισσότεροι από τρία εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας της νόσου. Το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για την εμφάνιση της ασθένειας.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της μεγάλης πανευρωπαϊκή μελέτη «ERS COPD Audit study», το 7% των Ελλήνων ασθενών με Χ.Α.Π. που θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω παρόξυνση, θα πεθάνει εντός τριών μηνών. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.113 ασθενείς από την Ελλάδα οι οποίοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο με βαρύ παροξυσμό της νόσου. Από αυτούς το 50% χρειάστηκε παροχή οξυγόνου στο σπίτι, το 29% εισήχθη ξανά σε νοσοκομείο εντός τριμήνου εξαιτίας νέου παροξυσμού, ενώ το 15% χρειάστηκε υποστήριξη της αναπνοής με μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό.

Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για την εξάπλωση της νόσου παγκοσμίως αφού αποτελεί την 5η αιτία θανάτου και υπολογίζεται ότι θα ανέβει στην 3η έως το 2020. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η Χ.Α.Π. μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες αναπηρίας για πολλά χρόνια. Το συνολικό κόστος σε φάρμακα, νοσηλείες και για την αντιμετώπιση της νόσου είναι τεράστιο , ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κατέταξε ανάμεσα στις πέντε πιο επικίνδυνες αρρώστιες της επόμενης χιλιετίας.

Στην Ελλάδα το 8,4% των ενήλικων καπνιστών πάσχουν από Χ.Α.Π., γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 600.000 Έλληνες νοσούν. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν ενώ έχει διαπιστωθεί ότι το 50% των ασθενών συνεχίζουν να καπνίζουν παρά τη διάγνωση της νόσου. Η Χ.Α.Π. εκδηλώνεται με 2,5 φορές μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες.