Σε μία άκρως απόρρητη τοποθεσία στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φραντσίσκο λειτουργεί ένα μυστικό εργαστήριο βγαλμένο κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Πρόκειται για ένα φουτουριστικό περιβάλλον όπου αντί να γράφετε εσείς στη σελίδα σας στο Facebook τι ακριβώς τρώτε για δείπνο, αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά …το πιάτο σας. Όπου το ψυγείο είναι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο ώστε να κάνει αυτόματα τις παραγγελίες σας στο σούπερ μάρκετ λίγο πριν εξαντληθούν οι προμήθειές σας. Όπου ένα ρομπότ θα πηγαίνει στο γραφείο σας, ενώ εσείς θα μένετε σπίτι φορώντας τις πιζάμες σας ή θα παίρνετε το ασανσέρ για ένα καφέ στο εξώτερο διάστημα.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα όνειρα που προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα οι επιστήμονες που εργάζονται στο GoogleX, ένα εργαστήριο την ύπαρξη του οποίου αγνοούν ακόμα και πολλοί από τους εργαζόμενους στον διαδικτυακό κολοσσό. Ένας μηχανικός της Google δήλωσε ότι το εργαστήριο λειτουργεί με μεγαλύτερη μυστικότητα ακόμα και από την CIA σε απόρρητες εγκαταστάσεις, ενώ για να το στελεχώσουν έχουν προσληφθεί επιστήμονες από τη Microsoft, το Nokia Lab, το Στάνφορντ, το MIT, το Carnegie Mellon και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Όπως αναφέρει άρθρο στο ΒήμαScience, πολλές από τις ιδέες που επεξεργάζονται οι επιστήμονες του εργαστηρίου βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού, ενώ αρκετές από αυτές μπορεί και να μη πραγματοποιηθούν ποτέ. Ωστόσο εκπρόσωποι της εταιρείας αναφέρουν ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα είναι έτοιμο για κυκλοφορία το πρώτο προϊόν ππυ σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το GoogleX.
 
«Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται πολύ φουτουριστικά» δηλώνει στους New Yor Times ο Rodney Brooks, καθηγητής στην Επιστήμη των Υπολογιστών του MIT, «αλλά η Google δεν είναι μια συνηθισμένη επιχείρηση, οπότε τίποτα δεν είναι δεδομένο».

Εκπρόσωποι της Google αναφέρουν ότι φιλοδοξία του εργαστηρίου είναι να λειτουργεί στα πλαίσια του περίφημου Xerox PARC, του εργαστηρίου όπου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής στη δεκαετία του 1970. Να είναι δηλαδή ένα περιβάλλον όπου ευνοείται η πρωτοποριακή έρευνα και οι καινοτόμες ιδέες.

Μια από τις ιδέες που ξεκίνησαν από το εργαστήριο και έχουν ήδη μει σε εφαρμογή είναι και τα αυτοκίνητα αυτόματης οδήγησης, που η Google έχει ήδη κυκλοφορήσει στους δρόμους της Καλιφόρνιας. Εντυπωσιασμένη από την έλλειψη καινοτόμων προσπαθειών από την αυτοκινητοβιομηχανία του Ντιτρόιτ η εταιρεία εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να αναλάβει η ίδια την κατασκευή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook