Ο Αμερικανός πουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ευρωπαίοι προχωρούν «με αργούς ρυθμούς» στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη, μιλώντας σε συνέδριο της Wall Street Journal.

«Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουν ταχύτερα» τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, πρόσθεσε, καταδεικνύντας τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τις συνέπειες που έχει στην αμερικανική οικονομία η επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρωζώνη.

»Μην παρερμηνεύετε τις δηλώσεις μου, είμαι απλώς ευγενής [...] Η κρίση αυτή μας έχει ήδη πλήξει. Η Ευρώπη είναι απολύτως ικανή να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει», είπε, προσθέτονατς ότι παρακολουθεί «με μεγάλη προσοχή» την εξέλιξη της κατάστασης στην Ευρώπη.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ επέμεινε στο γεγονός ότι ο στόχος της αποφυγής της μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολος εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης (το γ΄τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης τριμηνιαία βάση ήταν 0,2%).

Την ώρα που το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας έφθασε χθες σε νέο ύψος ρεκόρ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου ότι, τόσο το ιταλικό, όσο και το ισπανικό κράτος, πρέπει να είναι σε θέση να τα καταφέρουν.

«Το θέμα είναι εάν οι αγορές δείχνουν αρκετή εμπιστοσύνη στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ, αναφέροντας ότι θα πιέσουν για «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, ζήτησε επίσης να μην υποτιμάται «η δέσμευση της Γερμανίας υπέρ της Ευρώπης», παρά την «εντύπωση» που έχει δώσει τους τελευταίους μήνες ότι είναι απρόθυμη «να πληρώσει τον λογαριασμό για τα υπερχρεωμένα κράτη» της ζώνης.