Κατά την περασμένη άνοιξη οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές της Lokros Real Estate με επιστολή τους ενημέρωναν τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι σε διάστημα τριών μηνών εγκαταλείπουν -ύστερα από πάλη 46 μηνών- την ελληνική αγορά, επειδή η μάχη με το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας είναι άνιση.

 Κι ενώ το τέλος μιας επένδυσης ύψους δύο δισ. ευρώ με τους καρεκλοκενταύρους της κρατικής μηχανής θεωρούνταν βέβαιο, τελικά οι επενδυτές αποφάσισαν να επιμείνουν… ελληνικά.

«Αποφασίσαμε να μην εγκαταλείψουμε το project, επειδή από το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν ενδείξεις από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι η επένδυση θα προχωρήσει και θα βγει από το αδιέξοδο.

Έχουμε δαπανήσει ήδη 20 εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία των απαραίτητων μελετών και την αγορά γης» σημειώνει στο Capital.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Lokros που αναπτύσσει το Atalanti Hills, κ. Γιάννης Σαββίδης.

Στο master plan του έργου περιλαμβάνονται 3 ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, 5.000 τουριστικές κατοικίες, 13 γήπεδα τένις, 2 spa, θεματικό πάρκο και βιολογικές καλλιέργειες 1.000 στρεμμάτων. Παράλληλα, στόχος είναι να δημιουργηθούν 3 γήπεδα γκολφ, από τα οποία τα 2 ανταποκρίνονται πλήρως στα κριτήρια καταλληλότητας του εδάφους.

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, αναβαθμίζοντας σημαντικά την περιοχή.

Στη Lokros μέτοχος κατά 100% είναι η Lokris S.a.r.l. με έδρα το Λουξεμβούργο. H επενδυτική Prufrock Investment και το Europa Capital, ένας επενδυτικός οργανισμός ακινήτων που μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 5 δισ. ευρώ σε 17 δυτικοευρωπαϊκές χώρες, είναι οι χρηματοδότες του έργου.


Αλλαγή σκυτάλης

Ουσιαστικά η διαδοχή της Τίνας Μπιρμπίλη από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ και η ψήφιση σειράς νομοσχεδίων και νομοθετικών ρυθμίσεων φαίνεται ότι άναψε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της επένδυσης-μαμούθ στην περιοχή της Αταλάντης.

Υπέρ της επένδυσης έχει ταχθεί η τοπική κοινωνία, όπως και οι τοπικές Αρχές, ενώ στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε κατ’ ιδίαν επισκέψεις τους στα μέσα του καλοκαιριού στην Λαμία διαβεβαίωσαν ότι η υλοποίηση του project θα επιταχυνθεί.

Επίσης, η ψήφιση των νομοσχεδίων για τον τουρισμό (υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού), για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων (ΥΠΕΚΑ), αλλά και τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος «κράτησαν» στην Ελλάδα την Lokros.

Σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΕΚΑ, το 20% δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων μπορεί να οικοδομηθεί για την κατασκευή συνοδών εγκαταστάσεων σε τουριστικές υποδομές (π.χ. γκολφ, γήπεδα τένις) του υπουργείου υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική προς αξιοποίηση έκταση είναι μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων.

Σήμερα η επένδυση βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της οποίας η έγκριση τοποθετείται σε περίπου δύο μήνες. Στη συνέχεια για την έκδοση της οριστικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων απαραίτητη είναι η έγκριση της οριστικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το “Atalanti Hills” θα βρίσκεται 700 μέτρα από την κοινότητα Εξάρχου, με τους επικεφαλής της επένδυσης να εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή το τουριστικό συγκρότημα δεν βρίσκεται σε παράκτια περιοχή ή σε ζώνη Natura.

Κατά τα πρώτα πέντε χρόνια υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν 0,6 δισ. ευρώ και το σύνολο των άμεσων και έμμεσων χρηματορροών τοποθετείται στα 2,3 δισ. ευρώ. Το πρώτο έτος αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αυξηθούν στις 4.800 κατά το τέταρτο έτος.

Οι επενδυτές, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, σχεδιάζουν την κατασκευή «πράσινων» κτηρίων, ενώ οι ενεργειακές ανάγκες της εγκατάστασης θα στηρίζονται σε φωτοβολταϊκά και μικρές ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με το business plan της εταιρείας μόνο το 3,5% θα καλύπτεται από κτήρια, ενώ ο συντελεστής δόμησης θα διαμορφώνεται στο 7%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook