Ανοίγουν δειλά-δειλά όσο τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Τα πρώτα καταστήματα με χριστουγεννιάτικα στολίδια και δένδρα έκαναν την εμφάνισή τους στην Αθήνα, και ας υπολείπονται πολλές ακόμη μέρες έως τις γιορτές.

Πολύχρωμα λαμπιόνια και χαμογελαστοί Αη Βασίληδες σε χιονισμένα τοπία σκορπίζουν ευφορία, προσφορά πολύτιμη στην ανάγκη να «σπάσει» ο ζόφος των τελευταίων μηνών.

Η ατμόσφαιρα, ωστόσο, για εμπόρους δεν φαίνεται ιδιαίτερα γιορτινή, αφού ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των επιχειρήσεων διαφαίνεται ότι ο σάκος του Άη Βασίλη δεν θα είναι γι αυτούς ιδιαίτερα γεμάτος.

Εξομολογούνται ότι τα φετινά Χριστούγεννα προοιωνίζονται «μαύρα», καθώς τα πρώτα δείγματα φανερώνουν ότι θα πέσουν θύματα της γενικότερης ύφεσης που πλήττει την αγορά, αλλά και της δραματικά μειωμένης ροής ρευστού από τους καταναλωτές.

Οι τιμές, σύμφωνα με δημοσίευμα στο nooz.gr, είναι κατά πολύ φθηνότερες από πέρσι, λένε, αλλά ο κόσμος «γυρίζει την πλάτη του» στην αγορά χριστουγεννιάτικων ειδών. Η μόνη ελπίδα για τους εμπόρους είναι οι τελευταίες μέρες πριν τις γιορτές.

Ο κ. Χρήστος, έμπορος εποχικών ειδών, για περισσότερα από 15 χρόνια στο Παλαιό Φάληρο δηλώνει: «Η κίνηση μέχρι τώρα είναι μειωμένη αισθητά, σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Εμείς, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι Έλληνες, φέτος ρίξαμε τις τιμές από 25 έως 30%. Αλλά και πάλι δεν πουλάμε τίποτα. Πελάτες μπαίνουν στο μαγαζί, αλλά περιορίζεται μόνο στο να κοιτάζουν. Δεν υπάρχουν χρήματα για αγορές. Ζήτημα είναι να πάρουν ένα δωράκι, το πιο φτηνό».

Η ιδιοκτήτρια καταστήματος εποχικών ειδών στη Νέα Σμύρνη, Ελένη, αναρωτιέται: «Όταν ο άλλος δεν έχει να αγοράσει κρέας, θα αγοράσει στολίδια; Κρατάνε τα παλιά». Σχολιάζει: «Εμείς πουλάμε είδη πολυτελείας. Ο κόσμος και να έχει ακόμα κάποια λεφτά, τα προσέχει. Πολλοί από τους ανθρώπους, που έρχονται, μας εξομολογούνται ότι μπαίνουν για να απολαύσουν τον όμορφα στολισμένα χριστουγεννιάτικα χώρο, να αλλάξει λίγο η διάθεση τους και να ξεφύγουν από την κατήφεια και τη μιζέρια».

Στη πλειονότητά τους τα χριστουγεννιάτικα είδη κινούνται φέτος σε καλές τιμές και σε πολλές περιπτώσεις είναι φθηνότερα από πέρσι. Ενδεικτικά, τα έλατα ανάλογα με το ύψος κοστίζουν από 25 ευρώ μέχρι 195 ευρώ.

Οι τιμές στις χριστουγεννιάτικες μπάλες κυμαίνονται από 0,70 – 1,50 ευρώ, τα λαμπιόνια 30 ευρώ, το αστέρι για την κορυφή του δέντρου στα 12 ευρώ και οι γιρλάντες από 6 έως 18 ευρώ. Διάφορα άλλα χριστουγεννιάτικα στολίδια κοστίζουν μέχρι 10 ευρώ, ενώ Αη Βασίληδες, ξωτικά και τάρανδοι διαφόρων μεγεθών μέχρι 15 ευρώ.

Απαισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι

Από έρευνα της εταιρείας Deloitte, η οποία αποτελεί την 14η κατά σειρά, που πραγματοποιεί σχετικά με την αγοραστική πρόθεση των Ευρωπαίων καταναλωτών κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, καταδεικνύεται ότι οι Έλληνες, είναι οι πιο απογοητευμένοι καταναλωτές, σε σύγκριση με το υπόλοιπο δείγμα και σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας.

Ποσοστό 92%, σύμφωνα με την έρευνα, υποστηρίζουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και 81% δηλώνουν ότι έχει περιοριστεί η αγοραστική τους δύναμη. Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, συμπεραίνει η έρευνα, θα οδηγήσει τους Έλληνες να προβούν σε περαιτέρω περικοπή του ήδη -από πέρσι- μειωμένου χριστουγεννιάτικου προϋπολογισμού τους, κατά 22%.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα είναι πιο συγκρατημένοι, προετοιμασμένοι να προσφέρουν δώρα σε μικρότερο αριθμό ατόμων, λιγότερο παρορμητικοί αλλά και προσεκτικοί ως προς τις τιμές και τη χρηστικότητα των δώρων και των προϊόντων, που πρόκειται να αγοράσουν.

Ειδικότερα, οι Έλληνες φαίνεται ότι θα περιορίσουν τη χρήση της πίστωσης, θα αγοράσουν προϊόντα που βρίσκονται σε έκπτωση και θα στραφούν στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Την ίδια στιγμή, είναι προετοιμασμένοι να περικόψουν τις δαπάνες τους για ένδυση (87%), τις εξόδους για φαγητό (86%), τα οικιακά αγαθά -όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές έπιπλα- (83%) και τη διασκέδαση (80%). Λιγότερο διατεθειμένοι φαίνονται οι Έλληνες να περικόψουν τα έξοδά τους σε τρόφιμα.

Η κρίση χρέους στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τις επιδεινούμενες προβλέψεις σχετικά με τα επίπεδα ανάπτυξης, έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα σ΄εκείνους που διατηρούσαν την ελπίδα για ένα πιο «φωτεινό» μέλλον.

Συνεπώς, περισσότεροι από 6 στους 10 Ευρωπαίους καταναλωτές υποστηρίζουν ότι η χώρα τους βιώνει αυτή τη στιγμή οικονομική ύφεση και, παρά το γεγονός, ότι αυτή η αίσθηση έχει επηρεάσει περισσότερο την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία την Ισπανία και τη Γαλλία, καταγράφεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Παρ’ όλα αυτά, η κρίση ίσως δεν έχει επηρεάσει τις αντιλήψεις των ευρωπαίων καταναλωτών για την αγοραστική τους δύναμη, αφού το 60% των ερωτώμενων θεωρούν ότι έχει παραμείνει σταθερή ή ακόμα και έχει αυξηθεί.

Τα φετινά αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι ανήσυχοι για την κατάσταση της οικονομίας κατά το επόμενο έτος και αυτό αποτελεί πραγματική διαφοροποίηση από τα αποτελέσματα των παλαιότερων αντίστοιχων ερευνών, οι οποίες αντανακλούσαν αισιοδοξία για το μέλλον.

Συγκεκριμένα, ενώ ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους που έλαβε μέρος στην έρευνα του 2010 ανέμενε ανάκαμψη της οικονομίας για το επόμενο έτος, μόνο ένας στους δέκα έχει την αντίστοιχη αίσθηση φέτος. Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι εκτός από τους Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι και οι Γάλλοι καταναλωτές είναι οι πιο ανήσυχοι.

Το 2011, οι ευρωπαίοι καταναλωτές αναμένουν να διαθέσουν, κατά μέσο όρο, 587 ευρώ για τους εορτασμούς της χριστουγεννιάτικης περιόδου, σχεδόν 0,8% λιγότερο σε σχέση με πέρσι.

Η φετινή μελέτη καλύπτει συνολικά 18 χώρες, μεταξύ των οποίων για δεύτερη φορά φέτος και την Ελλάδα. Κατά τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, τέθηκαν ερωτήματα σε ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό δείγμα καταναλωτών (18.354 άτομα) ηλικιών μεταξύ 18-65 ετών, προκειμένου να αξιολογηθεί ο τρόπος σκέψης τους και να καταγραφούν οι προγραμματισμένες δαπάνες σε δώρα, εκτός σπιτιού διασκέδαση και φαγητό για τα γιορτινά γεύματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook