Ραγδαία αύξηση, που «αγγίζει» το 100%, καταγράφει, τον τελευταίο χρόνο, ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται το πολυϊατρείο των «Γιατρών του Κόσμου», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι ασθενείς – κατά μέσο όρο – πλησιάζουν τους 1000 τον μήνα, με το 70% αυτών να είναι Έλληνες, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν γύρω στους 500.

Τα οικονομικά προβλήματα και η ανεργία έχουν αλλάξει το «προφίλ» των ανθρώπων που συσσωρεύεται καθημερινά στον χώρο του πολυϊατρείου, σύμφωνα με δημοσίευμα στο nooz.gr, στην οδό Ίωνος Δραγούμη.

Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια το επισκέπτονταν, συνήθως, αλλοδαποί, μετανάστες και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκε και μία νέα κατηγορία: αυτή των «νεόπτωχων».

Πρόκειται για Έλληνες, ηλικίας από 40 ως και 60 ετών, οικογενειάρχες, που έχασαν ξαφνικά τη δουλειά τους ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες για την υγεία τους ιατρικές εξετάσεις και να προμηθευτούν τα φάρμακα που απαιτεί η αγωγή τους.

«Οι ασθενείς σχεδόν διπλασιάστηκαν από πέρσι. Δεχόμαστε περίπου 200 με 250 άτομα την εβδομάδα, ενώ αυξήθηκε τρομερά ο αριθμός των Ελλήνων. Είναι άνθρωποι που έμειναν χωρίς εργασία και δεν ξέρουν πώς να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο χώρος του πολυϊατρείου δεν είναι μεγάλος για να δεχτεί τόσο κόσμο και η ουρά των ασθενών φτάνει έως τις σκάλες προκειμένου να τους εξετάσουν δωρεάν οι γιατροί μας», δήλωσε η υπεύθυνη του γραφείου των «Γιατρών του Κόσμου» στη Θεσσαλονίκη Σοφία Γκαρανέ.

Χαρακτηριστικό είναι πως πλέον κλείνονται ραντεβού για να γίνουν τα απαραίτητα εμβόλια σε παιδιά και ήδη βρίσκονται σε αναμονή πάνω από 300 άτομα. «Έχουμε σε αναμονή πάνω από 300 παιδιά για εμβόλια και δεν προλαβαίνουμε. Υπάρχουν κλεισμένα ραντεβού ως και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και προσπαθούμε, με όσα μέσα έχουμε, να εξυπηρετήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε η κ.Γκαρανέ.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Έκκληση σε όλους για τη συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού, αλλά και ειδών πρώτης ανάγκης, κάνουν το τελευταίο διάστημα οι «Γιατροί του Κόσμου», για να καλύψουν τις ανάγκες των ατόμων που επισκέπτονται τα πολυϊατρεία τους, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά.

Το έργο των «Γιατρών του Κόσμου» μπορεί να ενισχυθεί με φαρμακευτικό υλικό που υπάρχει στα σπίτια και περισσεύει, όπως γάζες, επιδέσμους, αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, φάρμακα για το στομάχι και άλλα, όπως επίσης και με άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα και παπούτσια σε καλή κατάσταση.

«Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί κι ο κόσμος ζητάει ενίσχυση ακόμη και σε βασικά είδη, όπως ρούχα, παπούτσια και τρόφιμα. Προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες και στις εποχές κάνουμε έκκληση κι εμείς σε όλους τους πολίτες για να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο. Και αυτό που βλέπουμε είναι πως, παρά το γεγονός ότι υπάρχει οικονομική κρίση και όλοι λίγο- πολύ δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα, ο κόσμος ανταποκρίνεται. Μάλλον, επειδή αισθάνεται πως η κοινωνική αλληλεγγύη θα μας σώσει και θα επιβιώσουμε, βοηθώντας ο ένας τον άλλον», συμπληρώνει η κ. Γκαρανέ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει η κ. Γκαρανέ, μίας κυρίας με τρία παιδιά, η οποία επισκέπτεται το πολυϊατρείο της Θεσσαλονίκης για να ζητήσει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: «Η γυναίκα, που μεγαλώνει μόνη της τα τρία παιδιά της, έρχεται στον χώρο μας για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Από εμάς παίρνει και ρούχα. Στη συνέχεια, όμως, όταν αυτά δεν κάνουν πλέον στα παιδιά της, μας τα φέρνει πίσω και μας λέει να τα δώσουμε σε άλλες οικογένειες που έχουν ανάγκη. Μας επιστρέφει και τα φάρμακα που δεν παίρνει πια, γιατί άλλαξε η αγωγή, για να τα χρησιμοποιήσουμε σε άλλους ασθενείς».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook