Νέες βάσεις για την ανάπτυξη των κλάδων της πτηνοτροφίας και κονικλοτροφίας στην Κρήτη τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια υπό τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη, Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη, και τη συμμετοχή πτηνοτρόφων κονικλοτρόφων από το νησί καθώς και υπηρεσιακών στελεχών.

Η πρόταση της Περιφέρειας η οποία βρήκε θετική ανταπόκριση είναι η δημιουργία δυο ομάδων παραγωγών, (πτηνοτρόφων και κονικλοτρόφων) με στόχο να γίνουν οι παραγωγοί περισσότερο ανταγωνιστικοί ώστε να μεγαλώσει το μερίδιο τους στην αγορά. Η πρόταση αυτή προβλέπεται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και αποτελεί ουσιαστικά το μοντέλο που προτείνεται για την οργάνωση της παραγωγής σε επίπεδο Κρήτης.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, το δυνατό μας πλεονέκτημα είναι το όνομα “Κρήτη” (brand name) μέσα από το οποίο ο καταναλωτής θα αναγνωρίζει το ποιοτικό Κρητικό προϊόν που θα αγοράζει, ενώ και ο παραγωγός θα μένει ικανοποιημένος σε οικονομικό επίπεδο.

Μάλιστα απευθυνόμενος στους παραγωγούς ο Περιφερειάρχης ζήτησε να υπάρχει αμφίδρομη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η αντιπεριφερειάρχης, στην Κρήτη καταναλώνονται ετησίως 6 εκ. κοτόπουλα γεγονός που καταδεικνύει την δυναμικότητα του κλάδου, και τα περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης του. Όσον αφορά στην κατανάλωση κουνελιών, υπολογίζεται ότι στο νησί μας καταναλώνεται σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη ποσότητα ανά κάτοικο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πτηνοτρόφοι και κονικλοτρόφοι αφού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας, συναποφάσισαν να συστήσουν δύο συντονιστικές επιτροπές προκειμένου να προχωρήσει η πρόταση για την δημιουργία των ομάδων παραγωγών.