Το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε μια δεύτερη συνεχόμενη δήλωση "επιβράβευσης" των προσπαθειών της κυβέρνησης της χώρας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, εξέλιξη που άνοιξε τον δρόμο προς την εκταμίευση της δεύτερης δανειακής δόσης ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (από συνολικά 78 δισ.
ευρώ).

"Η δεύτερη τριμηνιαία εκτίμηση για το πρόγραμμα οικονομικής και πιστωτικής βοήθειας στην Πορτογαλία ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα", δήλωσε στη Λισαβόνα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ.
Στο μεταξύ, η ανεργία κατέγραψε νέα αύξηση στη χώρα, η οικονομία της οποίας είναι σε ύφεση, πλήττοντας στα τέλη Σεπτεμβρίου το 12,4% του εργατικού δυναμικού (+0,3%).

Το 2011 η πορτογαλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 1,8%. "Χρειάζεται μια σημαντική προσαρμογή ώστε να διορθωθούν οι ανισότητες του πιο πρόσφατου παρελθόντος", σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Πέδρου Μαρτίν.
Η πρόβλεψη των περισσότερων οικονομολόγων είναι ότι στη διάρκεια του 2012 η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ξεπερνώντας το 13% του εργατικού δυναμικού.


protothema.gr