Οι αισθητές απώλειες των τραπεζών εν μέσω φόβων για πολιτική αστάθεια στη χώρα, αβεβαιότητας για το νέο PSI και ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος στην Ευρώπη οδήγησαν σε νέα βουτιά το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, αργότερα το απόγευμα.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 717,93 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,41%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες με το σχετικό δείκτη να χάνει 8,66% εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει το \”κούρεμα\” των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών επενδυτών ξεκινούν άμεσα, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή κρίση χρέους εξαπλώνεται.

Η αγορά επηρεάσθηκε αρνητικά και από την αφαίρεση των μετοχών Alpha Bank, Κύπρου, Eurobank και ΔΕΗ από τον βασικό δείκτη της Morgan Stanley, τον MSCI Global Standard Indices και οι μετοχές τους κατέγραψαν σημαντικές απώλειες (Alpha- 11,67%, Κύπρου -15,63%, Eurobank -12,35% και ΔΕΗ -5,86%).

«Η πολιτική αστάθεια καθώς κάποιοι από τους πολιτικούς δεν θέλουν να υπογράψουν την νέα σύμβαση, η αβεβαιότητα για το πως θα εξελιχθεί το νέο PSI και οι εικασίες ότι οι μετοχές των Alpha Bank, ΔΕΗ, Τράπεζας Κύπρου και Eurobank βγαίνουν από τον βασικό δείκτη της Morgan Stanley οδήγησαν σε αυτές τις απώλειες σήμερα», είπε στο Reuterw ο Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής διαπραγμάτευσης στην Beta Χρηματιστηριακή.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς είπε την Τετάρτη ότι θα στηρίξει την νέα κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο αλλά επανέλαβε ότι δεν θα παράσχει τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα συμφωνία, λέγοντας ότι η ψήφος στην κυβέρνηση αρκεί.

Το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας επιβάρυνε και η πτώση των αξιών των μετοχών πανευρωπαϊκά, καθώς η κρίση χρέους κλιμακώνεται με τις αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά και της Ιταλίας να υπερβαίνει το 7%.

«Τα πράγματα είναι απαισιόδοξα, μόνο κάτι θετικά ανατρεπτικό θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά», είπε ακόμη ο κ. Ζαμάνης.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές της Marfin Popular Bank(-11,01%), της Πειραιώς (-8,70%) , ενώ η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε κατά 4,30%.

Άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+4,24%) και της Βιοχάλκο(+1,33%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 37,703 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,48%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,84% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,50%.

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψαν μόνο οι δείκτες της Τεχνολογίας (+1,53%) και των Ασφαλειών (+0,60%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών (-8,66%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-4,99%) και του Εμπορίου (-3,80%).

Ανοδικά κινήθηκαν 50 μετοχές, 106 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Q&R +27,23%, Nexans +21,78%, Τηλέτυπος +20,00% και Ευρωσυμμετοχές +20,00%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Fieratex -29,93%, Μαθιός Πυρίμαχα -29,80%, ΒΙΣ (κο) -29,31%), Λεβεντέρης (π) -29,07%.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook