Δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δήμο Αθηναίων και στην ΕΡΤ. Με αποφάσεις του, το Ανώτατο Δικαστήριο «πάτησε» πάνω στην απόφαση - «πιλότο» της Ολομέλειας και έκρινε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μπορούν να μονιμοποιηθούν, να μετατραπούν δηλαδή οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, καθώς προσελήφθησαν πριν το 2001, οπότε έγινε η συνταγματική αναθεώρηση και απαγορεύθηκε ρητά από το Σύνταγμα η μονιμοποίηση συμβασιούχων.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη απόφαση (1562/2011) εκδόθηκε από το Β΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου και αφορά μέλη της χορωδίας της ΕΡΤ. Είχαν προσληφθεί το 1993 με συμβάσεις έργου που είχαν ανανεωθεί δεκάδες φορές. Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε ότι ορθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε ότι οι συμβάσεις τους υπέκρυπταν εξαρτημένη εργασία ανεξαρτήτως αν τιτλοφορούνταν ως συμβάσεις έργου που ανανεώνονταν συνεχώς.

Η δεύτερη απόφαση (1622/2011) εκδόθηκε επίσης από το Β’ τμήμα και αφορά και πάλι μουσικούς, αυτή τη φορά του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για 34 άτομα που προσελήφθησαν τη δεκαετία του ’90, με συμβάσεις που ανανεώνονταν συνεχώς. Και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο ο οποίος άναψε το «πράσινο φως» για τη μονιμοποίηση τους.

Αντίθετα, οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτή αίτηση του Δήμου Αθηναίων για αναίρεση απόφασης που δικαίωνε μουσικό που είχε προσληφθεί την 1.11.2001. Το Ανώτατο Δικαστήριο, έκανε δεκτή την αίτηση, αφού μετά το 2001, απαγορεύθηκε ρητά από το Σύνταγμα η μονιμοποίηση συμβασιούχων.


protothema.gr