H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε σήμερα ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, ενώ όπως τόνισε «ο μόνος τρόπος για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών είναι η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και η ενίσχυση του ευρώ με τροποποίηση των συνθηκών».

«Με βάση τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε τις συνθήκες, η ΕΚΤ δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει αυτά τα προβλήματα», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι.

Πρόσθεσε πάντως ότι η Γερμανία είναι «πρόθυμη να εκχωρήσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας» για την δημιουργία πιο ισχυρών κεντρικών θεσμών που θα ενισχύσουν το ευρώ, μέσα από τροποποιήσεις στις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι τροποποιήσεις αυτές θα είναι περιορισμένες και θα περιλαμβάνουν τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών, επιτρέποντας ταυτόχρονα την κάθε χώρα να διαμορφώνει τις δικές της στρατηγικές.

Τέλος, απέρριψε εκ νέου τη δημιουργία ευρωομολόγων λέγοντας ότι θα υπονομεύσουν τα κίνητρα για την εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook