Από τεχνοκράτες αποτελείται η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, η οποία με επικεφαλής τον Μάριο Μόντι, ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στο Μέγαρο Κυρηνάλιο.

Η σύνθεση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

Μάριο Μόντι, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών.

Άννα Μαρία Καντσελιέρι, πρώην νομάρχης της Μπολόνια, υπουργός εσωτερικών

Τζούλιο Τέρτσι Ντι Σαντάγκατα, διπλωμάτης, πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ, υπουργός Εξωτερικών (επιστρέφει από την Ουάσιγκτον)

Ναύαρχος Πάολο Ντι Πάολα, πρόεδρος της αμυντικής επιτροπής του NATO (επιστρέφει από το Αφγανιστάν), υπουργός Άμυνας.

Πάολα Σεβερίνο δικηγόρος, υποδιευθύντρια του πανεπιστημίου Luiss υπουργός δικαιοσύνης

Έλσα Φορνέρο, καθηγήτρια οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, υπουργός εργασίας

Φραντσέσκο Προφούμο, καθηγητής, πρώην πρόεδρος του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, υπουργός Παιδείας

Λορέντσο Ορνάγκι, πρύτανης του πανεπιστημίου Κατόλικα του Μιλάνου, υπουργός Πολιτισμού.

Κοράντο Κλίνι, χειρουργός, καθηγητής, υπουργός Περιβάλλοντος .

Ρενάτο Μπαλντούτσι, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, υπουργός Υγείας

Κοράντο Πάσερα, μέχρι σήμερα το πρωί, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ιντέζα- Σανπάολο, υπουργός Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης.

Μάριο Κατάνια, δικηγόρος με ευρωπαϊκή εμπειρία, υπουργός Γεωργίας

Η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει και πέντε υπουργούς άνευ χαρτοφυλακίου.

Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων υπουργών, προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο, ενώ το πιο γνωστό όνομα, είναι αναμφισβήτητα εκείνο του Κοράντο Πάσερα, ενός εκ των πρωταγωνιστών της ιταλικής οικονομίας.

Αύριο, Πέμπτη, μετά το μεσημέρι (13:00 τοπική ώρα), ο Μάριο Μόντι θα μιλήσει στην γερουσία της Ρώμης, για να εκθέσει το πρόγραμμά του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Ο Μόντι θα βρει τον καταλληλότερο τρόπο για να βγούμε από την οικονομική κρίση. Όλες μου τις ευχές, διότι η κατάσταση είναι δύσκολη», δήλωσε ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο.

Μ. Μόντι: «Λάβαμε πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από τους Ευρωπαίους εταίρους»

Νωρίτερα, ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, απηύθυνε «εγκάρδιο χαιρετισμό» στον προκάτοχό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «με σεβασμό και προσοχή στο έργο που έφερε σε πέρας».

Ο Μόντι ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Tζόρτζιο Ναπολιτάνο για την τιμή που του έκανε με την επιλογή του και την ουσιαστική στήριξη που του προσέφερε όλες αυτές τις ημέρες.

«Η σταθερότητα της κυβέρνησης εξαρτάται από την ικανότητά μας να δράσουμε αποτελεσματικά και να εξηγήσουμε στους πολίτες την σημασία της αποστολής μας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά παράλληλα τις αγορές, πρόσθεσε ότι «ευελπιστεί ότι θα κατανοήσουν την καινοτόμο ταυτότητα της νέας κυβερνητικής ομάδας, την ποιότητα των επιλογών που μπόρεσαν να γίνουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

«Νιώθουμε αυτοπεποίθηση και λάβαμε πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και από τον διεθνή χώρο γενικότερα. Κάτι που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να ηρεμήσει, ο τομέας εκείνος των αγορών, που αφορά, ειδικότερα, στη χώρα μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Μόντι τέλος διαβεβαίωσε, κατά τις επαφές του με τις πολιτικές δυνάμεις, ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση δημοσιογράφου «αν εννοεί να επιβάλλει, νέο ειδικό φόρο που να αφορά στην κινητή και ακίνητη περιουσία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook