Στην Αθήνα μεταφέρονται οι πυρετώδεις διεργασίες για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Ο άνθρωπος -κλειδί των διαπραγματεύσεων Τσαρλς Νταλάρα που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, ρωτήθηκε κατά την έξοδό του από τη συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και δήλωσε αισιόδοξος.

Ωστόσο ο κ. Νταλάρα αποφάσισε να επισκεφθεί εκτάκτως τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών για να τους θέσει υπόψιν τα νέα δεδομένα μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις που είχε με τραπεζίτες και επικεφαλής ασφαλιστικών ταμείων.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Η πικρή εμπειρία του καλοκαιριού το 2011 απειλεί να επαναληφθεί και πάλι τώρα. Στο Ινστιτούτο εκφράζουν φόβους πως η μεγάλη καθυστέρηση μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, όπως συνέβη με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και όπως αναφέρει το protothema.gr, ο κ. Νταλάρα μεταφέρει πρόταση για το τι θα αποδέχονταν οι τραπεζίτες. Η εν λόγω πηγή υποστήριζε ότι ο τραπεζικός τομέας δεν έχει διάθεση να πάει παραπέρα, δηλαδή από το κούρεμα του 40%, έναντι στόχου 50% που έθεσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Απορρίπτουν δε κάθε συζήτηση για ακόμα μεγαλύτερο \”κούρεμα\”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, o κ. Νταλάρα προειδοποίησε ότι σκέψεις για περαιτέρω \”κούρεμα\” των ελληνικών, στην πράξη θα ισοδυναμούν με επίσημη πτώχευση.

Την ίδια ώρα, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, που είναι κοντά στη διαδικασία της ανταλλαγής των ομολόγων, έλεγαν πως μόλις τώρα αρχίζει το πραγματικό «παζάρι». 

Οι ξένοι τραπεζίτες ζητούν κουπόνι της τάξεως του 8%, ενώ το PSI που σχεδιάστηκε την 26η Οκτωβρίου προβλέπει επιτόκιο 5%-6%, συνδέοντας την τελική απόδοση με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα έχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να περιοριστούν οι δικές τους απώλειες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook