Την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης ζητά με Ερώτησή του, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει στο έγγραφό του ότι «το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (ΙΑΚ) ιδρύθηκε το 1920 με έδρα τα Χανιά και αποτελεί Δημόσια Διανομαρχιακή Υπηρεσία, αποκεντρωμένο τμήμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους και υπάγεται απ’ ευθείας στο Υπουργείο Παιδείας», προσθέτοντας ότι «το Αρχείο είναι σήμερα σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, ώστε θεωρείται το μεγαλύτερο από τα περιφερειακά Αρχεία της χώρας, μετά τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, σε περιεχόμενο, όγκο και σπουδαιότητα υλικού».

Επισημαίνει δε ότι «σκοπός και αποστολή του είναι η περισυλλογή, ταξινόμηση, καταγραφή, διαφύλαξη και προβολή των πάσης φύσεως αρχείων και κειμηλίων που αφορούν στην Ιστορία της Κρήτης» και πως «το αρχειακό του υλικό καλύπτει όλη την Κρήτη και υπολογίζεται σε περίπου 1.000.000 σημαντικότατα έγγραφα και ντοκουμέντα, από το 1821 μέχρι σήμερα».

Ωστόσο, τονίζει ότι «το ΙΑΚ αντιμετωπίζει σοβαρότατο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», ενώ «το αίτημα για τη μεταστέγαση του Αρχείου στο κτίριο των Δικαστικών Φυλακών, όταν εκείνες μεταφερθούν στην Αγυιά, υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ομογενείς, αλλά και πολίτες, ενώ πριν από λίγες ημέρες σχετικό ψήφισμα εξέδωσε το 11ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο».

 Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «η άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος κρίνεται επιτακτική για τον επιπρόσθετο λόγο ότι το Αρχείο εμπλουτίζεται συνεχώς, παίρνει καινούργια αρχεία και κειμήλια, έχει συνεργασίες με το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων, τα Αρχεία της UNESCO και με επιστημονικούς φορείς, όπως Πανεπιστήμια, από όλο τον κόσμο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ερωτά την αρμόδια Υπουργό εάν «προτίθεται να αντιμετωπίσει άμεσα το στεγαστικό πρόβλημα του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης», καθώς και «ποια είναι η θέση του Υπουργείου σχετικά με την μεταστέγαση του Αρχείου στο κτίριο των Δικαστικών Φυλακών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook