Σε μία τόσο σοβαρή νόσο όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η ανάγκη για διατήρηση των ισορροπιών γίνεται επιτακτική ανάγκη. Οι αλλαγές στην διατροφή μπορεί να μειώσουν την συμπτωματολογία και να βοηθήσουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενή.

Αν πάσχετε από ΧΑΠ συστήνεται να:

• Παρακολουθείτε συστηματικά το σωματικό σας βάρος και να το διατηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν έχετε παραπάνω κιλά, καλό είναι να χάσετε γιατί το επιπλέον βάρος δυσκολεύει την λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων σας. Επειδή όμως η ΧΑΠ ειναι καταβολική νόσος, δηλαδή χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια γιατί ο οργανισμός σας καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια να αναπνεύσετε. Έτσι υπάρχει πιθανότητα να έχετε βάρος κάτω του φυσιολογικού. Οπότε κρίνετε απαραίτητο να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών με υψηλό θερμιδικό φορτίο. Οι ελλειποβαρείς ασθενείς νιώθουν αδύναμοι και είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις.

• Διαχωρίστε τα τρόφιμα σε 5-6 γεύματα ώστε να είναι ευκολότερη η πέψη και να μην επιβαρυνθεί η αναπνοή σας.

• Πρωτεϊνικές ανάγκες, όπως και οι θερμιδικές, είναι αυξημένες. Καταναλώστε συχνά τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως κρέας και πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά (Αν δεν είστε υπέρβαροι) .

• Περιορίστε την κατανάλωση νατρίου (λιγότερο από 300mg ημερησιώς) , ώστε να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών, γιατί επιβαρύνει την αναπνοή. Χρησιμοποιείστε μυρωδικά και μπαχαρικά που δεν περιέχουν αλάτι για να δώσετε γεύση στα φαγητά σας, αποφύγετε τα τυποποιημένα τρόφιμα και μην προσθέτετε αλάτι κατά το μαγείρεμα.

• Αν λαμβάνετε διουρητικά καλό θα ήταν να αυξήσετε την πρόσληψη του καλίου καναλώνοντας συχνά πατάτα, μπανάνα, μήλο και δαμάσκηνα.

• Η κανανάλωση υγρών θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις πιθανές συντρέχουσες νόσους. Συνήθως συστήνεται να καταναλώνονται 6-8 ποτήρια, κατά προτίμηση όχι κατά την διάρκεια των γευμάτων για την αποφυγή της διακοπής της όρεξης. Η καλή ενυδάτωση θα βοηθήσει στην ευκολότερη απόχρεμψη της βλέννας.

• Επιδιώξτε να καλύπτετε καθημερινά τις ανάγκες σας σε φυτικές ίνες με φρέσκα λαχανικά και φρούτα ή προϊόντα ολικής άλεσης. Προσοχή όμως στην κατανάλωση τροφίμων που προκαλούν αέρια όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, οι πιπεριές, τα όσπρια.

• Η έλλειψη όρεξης που πιθανόν αντιμετωπίζετε πρέπει να αντιμετωπιστεί έξυπνα αλλά άμεσα. Καταναλώστε τρόφιμα τις αρεσκείας σας, πλούσια σε θερμίδες, προσθέστε μυρωδικά και ποικιλιά τροφών ώστε να καλύψετε τις αυξημένες ανάγκες σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά.

• Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης γιατί μπορεί να αλληλεπιδράσει με την φαρμακευτική σας αγωγή.

• Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό και τον διαιτολόγο σας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αλληλεπίδρασης με κάποιο φάρμακο που λαμβάνεται. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επιβαρύνει την αναπνοή σας.

• Η παροχή οξυγόνο κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα μπορεί να βοηθήσει την πέψη.

Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook