Επίθεση με αυγά και γροθιές απο ομάδα 30 φοιτητών, δέχθηκε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.Ιωακείμ Γρυσπολάκης την ώρα μάλιστα που δίδασκε στο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου.

Το περιστατικό συνέβει το πρωί της Τετάρτης 16/11 μπροστά στα έκπληκτα μάτια 130 περίπου φοιτητών οι οποίοι ήταν στο αμφιθέατρο, όταν εισέβαλαν 30 άτομα και πετώντας αυγά έφτασαν μέχρι την έδρα όπου ήταν ο κ.Γρυσπολάκης και μάλιστα ένας εξ αυτών τον χτύπησε με γροθιές.

Μάλιστα η ομάδα των 30 ατόμων παρέμεινε για πάνω απο μισή ώρα στο αμφιθέατρο φωνάζοντας συνθήματα κατα του πρώην πρύτανη.

Όπως δήλωσε ο κ.Γρυσπολάκης στο Flashnews.gr \”αυτό είχε προετοιμαστεί, καθώς τους τελευταίους 2-3 μήνες υπήρχε μια καθημερινή ροή εμπρηστικών μηνυμάτων εκ μέρους κάποιων ανθρώπων που βρήκε ανταπόκριση απο ομάδα φοιτητών. Όπως έλεγαν και χθες στόχος είναι ο χουντικός επίτροπος ο δοσίλογος Γρυσπολάκης.Με αποκαλούν με αυτό τον τρόπο, γιατί βάση του Νόμου έχει οριστεί μια οργανωτική επιτροπή απο πέντε καθηγητές, τους αρχαιότερους, οι οποίοι θα οργανώσουν την εκλογή του συμβουλίου ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το Πολυτεχνείο το 2012. Διότι ο προυπολογισμός του, βάση του νέου Νόμου, θα πρέπει να εγκριθεί απο το συμβούλιο.\”

Σύμφωνα με τον πρώην πρύτανη, πρόκειται για \”κατατρομοκράτηση εμένα, ως προέδρου, και των άλλων μελών της επιτροπής για να μην γίνουν οι εκλογές για το συμβούλιο\”.

Παράλληλα επισημαίνει πως είχε προειδοποιήσει την πρυτανεία του ιδρύματος για τις απειλές που δεχόταν.

\”Απο την Δευτέρα το πρωί προειδοποίησα εγγράφως την πρυτανεία με ένα εκτενές κείμενο και με όλα τα εμπρηστικά μηνύματα που προηγήθηκαν. Την Τρίτη το πρωί με κάλεσαν και είχα μια συνάντηση με την πρυτανεία, για να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Η ανακοίνωση της πρυτανείας κατα την εκτίμησή μου δεν ήταν η ενδεικνυόμενη, καθώς έλεγε ότι συστήνει αυτοσυγκράτηση και σύνεση προς όλες τις πλευρές και ότι δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο Πολυτεχνείο. Δηλαδή ο Γρυσπολάκης και τα άλλα μέλη της οργανωτικής επιτροπής βρέθηκαν στο ίδιο τσουβάλι με τους ακραίους που απειλούν\” είπε χαρακτηριστικά στο Flashnews.gr

Μάλιστα ο κ.Γρυσπολάκης είπε ότι στην επίθεση που δέχθηκε ήταν παρόντες αντιπρύτανης και πρόεδρος του τμήματος που προσπάθησαν να αποτρέψουν τους επιτιθέμενους παροτρύνοντάς τους να βγούν έξω απο το αμφιθέατρο.

Να σημειωθεί πως και στο πρόσφατο παρελθόν ο πρώην πρύτανης έχει δεχθεί ανάλογες επιθέσεις ακόμη και την ώρα που περπατούσε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων, αλλά όπως τονίζει ο ίδιος \”αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ προσωπικά θα σταματήσω να πράττω το καθήκον μου, όπως εγώ το νομίζω και όπως το ορίζουν οι Νόμοι του κράτους\”.

Μετά το περιστατικό ο κ. Γρυσπολάκης προσέφυγε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Δήλωση Χρήστου Μαρκογιαννάκη

Στο μεταξύ σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Χανίων της ΔΗΣΥ κ.Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέρει τα εξής :

\”Η χθεσινή επίθεση «φοιτητών» του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά του καθηγητή και πρ. Πρύτανη κ. Γρυσπολάκη, καθ΄ όν χρόνο εδίδασκε, προκαλεί τον αποτροπιασμό και την οργή κάθε σοβαρού πολίτη. Περισσότερο όμως ξενίζει το γεγονός ότι ένας νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε από την Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία, δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ενώ τελούνται κατά τρόπο προκλητικό και βάρβαρο αυτεπαγγέλτως διωκόμενα σοβαρά ποινικά αδικήματα, ουδείς υπεύθυνος για την τήρηση της νομιμότητ\”ας συγκινείται; Ποία είναι αλήθεια η άποψη των Πρυτανικών, Εισαγγελικών και Αστυνομικών Αρχών για τις τόσο ευγενικές πράξεις των παραπάνω λαμπρών νέων;\”

Δήλωση Μανούσου Βολουδάκη

Επίσης ο πρώην βουλευτής και πολιτευτής Χανίων της ΝΔ κ.Μανούσος Βολουδάκης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει τα εξής :

\”Η βίαιη επίθεση και χειροδικία κουκουλοφόρων κατά του πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ.Ι.Γρυσπολάκη, σε ώρα μάλιστα μαθήματος, είναι περιστατικό για το οποίο δεν αρκούν οι συνήθεις σε αυτές τις περιπτώσεις δημόσιες εκφράσεις λύπης και αποτροπιασμού. Θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι κατά καιρούς ισχυρίσθηκαν ότι ο νόμος για τα ΑΕΙ «δεν θα περάσει», και να αντιληφθούν ότι αποτελούν ηθικούς αυτουργούς παρόμοιων περιστατικών. Αποτελεί τραγική ειρωνεία το ότι η βιαιοπραγία που σκοπό είχε να αποτρέψει εκλογές στα ΑΕΙ, συνέβη την παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κανείς δε δικαιούται να θέτει σε κίνδυνο τα κεκτημένα της δημοκρατίας που η πατρίδα μας με αγώνες και κόπο έχτισε.\”

Η \”Δημοκρατική Συμμαχία\”

Από τον Τομέα Παιδείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, με αφορμή την επίθεση 30 φοιτητών στον καθηγητή κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Δημοκρατική Συμμαχία καταδικάζει τις ενέργειες φασιστικών ομάδων που δρουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια και επιχειρούν με τη βία και την τρομοκρατία να καταστήσουν την Παιδεία φέουδο της Αριστεράς, φιμώνοντας όλες τις αντίθετες φωνές».

Η ΝΟΔΕ Χανίων της ΝΔ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Χανίων της ΝΔ αναφέρει :

\”Η ΝΟΔΕ Χανίων της Νέας Δημοκρατίας καταδικάζει την επίθεση κατά του καθηγητή και τέως πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γρυσπολάκη από γνωστή σε όλους ομάδα φοιτητών που συνεχίζει να προσπαθεί με μοναδικό όπλο τη βία να επιβάλει απόψεις και να εκβιάσει καταστάσεις μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου.
Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τους φοιτητές του Πολυτεχνείου να απομονώσουν αυτή τη μικρή μειοψηφία που τους εκθέτει άδικα στα μάτια της κοινωνίας .Ξέρουμε ότι και το θέλουν και το μπορούν. Το διαχρονικό και πάντα επίκαιρο μήνυμα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου για παιδεία και ελευθερία δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ακραίες μειοψηφίες να το μετατρέψουν σε βία και τρομοκρατία ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε.\”

Flashnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook