Επιστέφει στις κανονικές του «ράγες» το εκτροχιασμένο -μέχρι την περασμένη εβδομάδα- τρένο της ελληνικής οικονομίας. Η μετάβαση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα έχει διπλό σκοπό:

– Πρώτος στόχος, είναι η διασφάλιση της εκταμίευση της 6η δόσης, ίσως και εντός του Νοεμβρίου, ως μια μορφή ψήφου εμπιστοσύνης των ευρωπαίων δανειστών προς τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.

– Δεύτερος στόχος, είναι η διευθέτηση της εκκρεμότητας -που έχει ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις- σχετικά με την μορφή των εγγυήσεων που απαιτεί η τρόικα προκείμενου να ενεργοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση, όπως προβλέπεται από την συμφωνία της 26η Οκτωβρίου.

Για τον πρώτο στόχο, τα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, μετά και από την δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, ότι η εκταμίευση της 6η δόσης μπορεί ασφαλώς να γίνει μέσα στον Νοέμβριο και ανεξάρτητα από τα αντικείμενα που θα εξεταστούν στο προγραμματισμένο Eurogroup στις 29 του μηνός.

Όμως, θετικά στοιχεία υπάρχουν και για την επίτευξη του δεύτερου στόχου, καθώς δεν έχει απορριφθεί μια πρώτη ελληνική πολιτική θέση που έχει διατυπωθεί για την επιστολή εγγυήσεων. Η θέση αυτή αφορά σε μια επιστολή εγγυήσεων που θα υπογράφει ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, διατυπωμένη όμως με τρόπο που θα διαφαίνεται η απολύτως θετική πρόθεση των αρχηγών των κομμάτων εξουσίας για τήρηση των επιταγών του νέου μνημονίου και του επικαιροποιημένου μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης.

Αυτή η προοπτική θα ενισχυθεί και από τις διαβεβαιώσεις που θα παρέχει ο κ. Παπαδήμος την ερχόμενη εβδομάδα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, ότι η Ελλάδα θα λάβει ακόμα και πρόσθετα μέτρα που θα εγγυούνται την αυστηρή προσήλωση της χώρας για δημοσιονομική προσαρμογή στις κατευθύνσεις της τρόικας.

Άλλωστε ο κ. Παπαδήμος έχει ήδη στα χέρια του προτάσεις του οικονομικού επιτελείου από τις οποίες προκύπτει πλήρης ευθυγράμμιση προς τις κατευθύνσεις που έχει επιβάλει η τρόικα και πρόκειται να επαναληφθούν κατά την έλευση των εκλεκτών στην Αθήνα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι προτάσεις αυτές όχι μόνο αποδέχονται την κεντρική φιλοσοφία του μνημονίου, αλλά ξεπερνούν κατά πολύ τα όσα προκύπτουν ως υποχρεώσεις της Ελλάδας. Οι τυχόν διαφοροποιήσεις, λόγω των θέσεων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα τα πληθυσμιακά κριτήρια για τα ταξί, δεν θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις. Ακόμα και αυτά τα σκληρά μέτρα θα προχωρήσουν κανονικά και οι πολιτικές ευθύνες θα αποδοθούν στις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου.

Σημαντικό στοιχείο, που σηματοδοτεί την τάση αλλαγής κλίματος στην Ευρώπη είναι και το γεγονός ότι από την 6η δόση θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις του δημοσίου, κάτι που δεν είναι απολύτως σύμφωνο με την δανειακή φιλοσοφία της τρόικας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook