Με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων να λήγει τέλη Νοεμβρίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παρατείνει τη διαδικασία, κάτι που εξάλλου αποτελεί αίτημα παραγόντων της αγοράς.

Ήδη το ΤΕΕ όπως και ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Β. Ελλάδος έχουν ζητήσει την παράταση της σχετικής προθεσμίας.

Χλιαρό ενδιαφέρον

Ελλείψει ρευστότητας ο αριθμός όσων έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ είναι περιορισμένος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως τις 14 Νοεμβρίου υποβλήθηκαν μόλις 62.923 αιτήσεις από τις οποίες οι 41.875 είναι προκαταρκτικές άλλα όχι δεσμευτικές δηλώσεις.

Οι 13.867 βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής υποβολής: οι ιδιοκτήτες έχουν πληρώσει τα παράβολα και θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί περίπου 19,5 εκατ. ευρώ από την διαδικασία της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, ενώ 2.993 αιτήσεις έχουν πλήρως εξοφληθεί.

Όπως όλα δείχνουν η ρύθμιση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων αναμένεται να βρεθεί εκτός αρχικού στόχου.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Μπορεί με τροπολογία-εξπρές του ΥΠΕΚΑ να επιτρέπεται η «νομιμοποίηση» αυθαιρέτων σε παραδοσιακούς οικισμούς, ωστόσο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στον Υμηττό δεν μπορούν να λάβουν άφεση αμαρτιών.

Τα αυθαίρετα των οικισμών δηλαδή πέριξ του Υμηττού που έχουν δημιουργηθεί παράνομα δεν είναι δυνατόν να υπαχθούν στη ρύθμιση, επειδή οι εκεί όροι δόμησης καθορίζονται από το διάταγμα της ζώνης προστασίας του Υμηττού.

Έτσι χιλιάδες ιδιοκτήτες ιδίως στην Ανατολική Αττική (π.χ. στο Χέρωμα Βάρης) δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν το ακίνητό τους.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στη ζώνη προστασίας του Υμηττού, ωστόσο τα ακίνητα είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ έχουν «δηλωθεί» και στην Εφορία.

Ιδιοκτήτες στους οικισμούς του Υμηττού μιλούν για σφάλμα ολκής του υπουργείου Περιβάλλοντος που εξαίρεσε τις χιλιάδες αυθαίρετες κατοικίες, σύμφωνα με δημοσίευμα στο capital.gr, την στιγμή που με τροπολογία που το υπουργείο Περιβάλλοντος «ενεργοποίησε» λίγες μόλις ώρες πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης, τα παράνομα κτίσματα στους παραδοσιακούς οικισμούς λαμβάνουν άφεση αμαρτιών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook