Το «Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση», όπως είναι η επίσημη ονομασία του, ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια με προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ. Δεν παρέχει άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, αλλά χρηματοδοτεί δράσεις για την επανεκπαίδευση των απολυμένων, την ενεργό αναζήτηση εργασίας ή την αυτοαπασχόληση και την ίδρυση ατομικής επιχείρησης.

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν είχε επωφεληθεί από το Tαμείο, γιατί τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι αυστηρά και πολύ συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης:

«Πρώτον πρέπει να απολυθούν τουλάχιστον 500 εργαζόμενοι εντός χρονικού διαστήματος 4 μηνών και δεύτερη προϋπόθεση είναι να απολυθούν 500 εργαζόμενοι σε διάστημα 6 μηνών, οι οποίοι δουλεύουν κύρια σε μικρές επιχειρήσεις. Το ταμείο αυτό επικεντρώνεται σε έκτακτες καταστάσεις και όχι σε μόνιμες. Δηλαδή δεν επιτρέπεται ούτε να συνεισφέρει στην αύξηση των συντάξεων, ούτε να χρηματοδοτήσει τις ίδιες τις επιχειρήσεις για να παραμείνουν στη χώρα που λειτουργούσαν» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Αποεπένδυση από Nokia, Intel, Aldi

Τα κριτήρια πληρούνται για πρώτη φορά και στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση της γερμανικής πολυεθνικής ALDI, η οποία διατηρούσε 38 καταστήματα σε όλη τη χώρα και απασχολούσε περίπου 700 άτομα. Η Ε.Ε. θα πληρώσει 2,9 εκ. ευρώ για τη στήριξη 642 ανέργων της επιχείρησης, ενώ αντίστοιχο ποσό καλείται να συνεισφέρει η ελληνική κυβέρνηση.

Μόνο το 2010 το Ταμείο είχε εκταμιεύσει πάνω από 80 εκ. ευρώ. Έχει ενεργοποιηθεί σε περιπτώσεις που μεγάλες εταιρίες, όπως η ΝΟΚΙΑ και η ΙΝΤΕΛ ακύρωσαν μεγάλες επενδύσεις ή τις μετέφεραν σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστος. Μήπως όμως με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις μετακυλύουν μέρος του επιχειρηματικού ρίσκου στους φορολογούμενους;

«Δε νομίζω, γιατί μία σοβαρή επιχείρηση όταν κάνει μία σοβαρή επένδυση σε μία χώρα δεν έχει χρονικό ορίζοντα έξι μηνών ή ενός έτους. Μιλάμε πάντα για σοβαρές επιχειρήσεις. Και δεύτερον: το ταμείο προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που πρέπει να απολυθούν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όταν μία εταιρία απολύσει 400-500 εργαζόμενους δεν είναι μία απλή εταιρία, είναι μία εταιρία που πήγε σε ένα κράτος- μέλος για να δραστηριοποιηθεί σοβαρά» τονίζει ο ευρωβουλευτής Γιώργος Σταυρακάκης..

Στήριξη και από την ευρωπαϊκή Αριστερά

Ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά του ταμείου, υπερτερεί τελικά η ανάγκη στήριξης των απολυμένων, δηλώνει στην Deutsche Welle ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Στρασβούργο Γιώργος Σταυρακάκης.

«Θεωρώ θετική τη δράση του ταμείου, αν και βλέπω και τον κίνδυνο που αναφέρετε. Αλλά υπάρχει και κάτι που να μην έχει κινδύνους στη σημερινή οικονομία, στη σημερινή κρίση; Νομίζω ότι πρέπει να βοηθήσουμε όπου μπορούμε, υπό τον όρο βέβαια ότι η έγκριση των σχετικών προγραμμάτων γίνεται με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια».

Η στήριξη των ανέργων για πρώτη φορά και στην Ελλάδα έρχεται ως αντίδραση των Βρυξελλών στην κριτική των μεσογειακών χωρών τα τελευταία πέντε χρόνια ότι το Ταμείο για την Παγκοσμιοποίηση δραστηριοποιείται κυρίως στις πλούσιες χώρες του βιομηχανικού Βορρά.

Όμως τα αυστηρά κριτήρια επιλογής εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την παρέμβαση του ταμείου σε μικρότερες χώρες όπως η Κύπρος, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης:

«600 άτομα στην Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων πιθανόν να είναι ένας καλός αριθμός για να γίνει αίτημα να πάρουν βοήθεια. Αλλά 600 άτομα σε μία οικονομία των 800.000 κατοίκων, που σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο μικρή οικονομία, αντιλαμβάνεστε ότι για να απολυθούν πρέπει να κλείσουν …όλες οι επιχειρήσεις! Κι αυτό είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα. Πρέπει να υπάρχει μία αναλογία ανέργων σε σχέση με τον πληθυσμό».

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook