Αποζημίωση των μανταρινοπαραγωγών Χανίων που υπέστησαν μία σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια της φετινής σοδειάς τους εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών ζητά με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Βουλευτής Χανίων Ευαγγελία Κουρουπάκη.

Σημειώνεται στην ερώτηση ότι οι πέραν του κανονικού βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου καθώς και η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας έπληξαν τα μανταρίνια «ανκόρ» σε ποσοστό από 75% έως 95% με αποτέλεσμα να καταστραφούν τουλάχιστον οι 300 από τους 400 τόνους που αναμενόταν να παραχθούν στα Χανιά φέτος.

Η Βουλευτής υπογραμμίζει ότι οι μανταρινοπαραγωγοί βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν δικαιούνται αποζημίωση, όμως, η δυσχερής οικονομική τους κατάσταση – που προήλθε από καιρικά φαινόμενα - επιβάλει την εξεύρεση ενός εναλλακτικού τρόπου αρωγής.

«Μια πολύ καλή πρόταση, είναι αυτή που έχει καταθέσει ο Σύλλογος Γεωπόνων Χανίων για καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ» επισημαίνει στην ερώτησή της η κυρία Κουρουπάκη και καταλήγει ρωτώντας ποιά λύση προτίθεται να επιλέξει η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Ποιά λύση προτίθεστε να δώσετε για τους πληγέντες μανταρινοπαραγωγούς ;