Καθηγητές που απεργούν και φοιτητές διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Μαδρίτη κατά των δημοσιονομικών περικοπών που πλήττουν την παιδεία, τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να δώσουν τη νίκη στη δεξιά και να ακολουθηθούν από άλλη μία περιστολή δαπανών στον δημόσιο τομέα.

«Για μια δημόσια παιδεία με ποιότητα, όχι στις δημοσιονομικές περικοπές», «η παιδεία δεν είναι για πούλημα, είναι για υπεράσπιση», αναφερόταν στα πανό που κρατούσαν μερικές εκατοντάδες φοιτητές που διαδηλώνουν απόψε μαζί με τους καθηγητές τους στη Μαδρίτη.

«Ήρθα για να υπερασπιστώ τη δημόσια παιδεία και το δημόσιο πανεπιστήμιο, όλα αυτά κινδυνεύουν», δήλωσε η Ιζαμπέλ Ρούμπιο, 20χρονη φοιτήτρια της ιατρικής.

Η Ρούμπιο προσέθεσε ότι θα ψηφίσει στις εκλογές της Κυριακής, χωρίς όμως να έχει ψευδαισθήσεις. «Αυτό δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα. Τα πράγματα ολοένα θα χειροτερεύουν», σημείωσε.

«Θα πρέπει να κάνουν οικονομία αλλού, η παιδεία και η υγεία είναι τα δύο πιο σημαντικά αγαθά», δήλωσε παράλληλα η 19χρονη Αλεξάντρα Γιάκσιθ, φοιτήτρια της ιστορίας της τέχνης με υποτροφία.

Ούτε η Αλεξάντρα πιστεύει στην πολιτική αυτή για την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Τα ίδια, αν όχι χειρότερα, θα είναι και με την αλλαγή κυβέρνησης. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν έχει τίποτε το σοσιαλιστικό. Εδώ και δύο χρόνια κάνουν δημοσιονομικές περικοπές και οι άλλοι θα κάνουν τα ίδια, ή χειρότερα».

Διαδήλωση πραγματοποίησαν σήμερα φοιτητές και στη Βαρκελώνη.

Οι 17 ισπανικές περιφέρειες, οι οποίες διαθέτουν μεγάλους προϋπολογισμούς για την υγεία και την παιδεία θα πρέπει να φέρουν στο 1,3% του ΑΕΠ τους το δημόσιο έλλειμμά τους, ώστε η χώρα να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της που έχει οριστεί ως το 6% του ΑΕΠ φέτος.

Για να το επιτύχουν, πολλές, μεταξύ των οποίων η Μαδρίτη και η Καταλονία, έδωσαν εντολές για περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των υπαλλήλων τους, που έχουν ήδη υποστεί μια μείωση 5% στους μισθούς τους, η εντολή για την οποία είχε δοθεί το Μάιο του 2010 από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook