Σημαντικές απώλειες για τις ευρωαγορές, αγωνιώδεις εκκλήσεις ειδικών και μη για την άμεση ανάληψη δράσης εκ μέρους των πολιτικών αλλά και των οικονομικών ταγών της ΕΕ προκειμένου να ανασχεθεί η συντονισμένη επίθεση των κερδοσκόπων ενάντια στο ευρώ και τις οικονομίες της Ευρωζώνης και ακόμα μια ρήξη στις σχέσεις Παρισίων και Βερολίνου συνθέτουν ένα εφιαλτικό … παζλ, όπου και πάλι πρωταγωνιστεί η Γερμανία.

Αυτή τη φορά αφορμή για την υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών και την εκτίναξη του κόστους δανεισμού ακόμα και κραταιών οικονομικών της Ευρώπης όπως η Αυστρία, ή η Ολλανδία, αποτέλεσαν οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της καγκελαρίου Μέρκελ που «αγωνιά» να σταματήσει κάθε σκέψη για πιο δυναμική παρέμβαση της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Την ώρα που όλοι οι αναλυτές, ακόμα και στελέχη του επιτελείου σοφών της ίδιας της Γερμανίδας Καγκελάριου, τονίζουν πως μόνον η ΕΚΤ, με ένα «σάρωμα» των ομολογιακών εκδόσεων των ασθενέστερων χωρών της Ευρωζώνης και ει δυνατόν με εκτύπωση χρήματος μπορεί να δώσει την τελική λύση και να σταματήσει τις αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον της ευρωοικονομίας, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην απόλυτη στάση της, αρνείται να δώσει στην ΕΚΤ το ρόλο του «δανειστή της ύστατης ώρας» και αφήνει την κρίση να εξαπλώνεται στην Ευρώπη. Αγνοώντας ηθελημένα (;) πως ο «ιός» φτάνει ή θα φτάσει σύντομα και στην πόρτα της …

Για του λόγου το αληθές οι δημοπρασίες σε Γαλλία και Ισπανία την Πέμπτη επιβεβαίωσαν τους φόβους όλων όσοι προσπαθούν να αποτιμήσουν την κατάσταση.

Η … εμμονή της Γερμανίας στην κάθετη άρνηση παρέμβασης της ΕΚΤ για την κρίση χρέους πλέον δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε από τους πολιτικούς, ούτε από τους οικονομικούς αναλυτές. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Γουίλεμ Μπούιτερ ήταν ξεκάθαρος: μιλώντας στο Bloomberg: «Ή παρέμβαση, ή χρεοκοπία μεγάλης χώρας πολύ σύντομα».

Το μείζον πρόβλημα είναι ότι πλέον η όποια ενότητα της Ευρωζώνης έχει διαρραγεί. Στο Παρίσι η γαλλική κυβέρνηση εμφανίζεται οργισμένη με τη στάση του Βερολίνου, ιδίως τώρα που «πληρώνει» κάθε μέρα και πιο ακριβά την κρίση, οι φόβοι για ντόμινο ενισχύονται, η Φιλανδία και η Ολλανδία μιλούν ανοικτά για μια πιο «στενή» Ευρωζώνη και για αποβολή «όσων δεν μπορούν να αρθούν στο ύψος των υποχρεώσεών τους» και ο Ισπανός πρωθυπουργός, που αντιμετωπίζει και το φάσμα της εκλογικής ήττας την Κυριακή, ξεσπάθωσε κατά της Γερμανίας και ζήτησε επιτέλους η ΕΚΤ να κάνει όλα όσα μπορεί και πρέπει για να υπερασπιστεί το ευρώ και τα μέλη της!

Η Αγκελα Μέρκελ απαντά ζητώντας ξεκάθαρα αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ ως προς την δυνατότητα εξόδου χωρών από το ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή επικαλείται αυτούς τους κανόνες που ισχύουν σήμερα λέγοντας πως δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να παρέμβει για να δώσει οριστική λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

 

Η Fitch προειδοποίησε την Πέμπτη ότι μπορεί να υποβαθμίσει την Ιταλία στην χαμηλότερη επενδυτική κατηγορία, εφόσον αποκλειστεί από τις αγορές, κάτι που εφόσον συμβεί θα δώσει ίσως το τελικό χτύπημα σε Γαλλία και Αυστρία που έχουν μεγάλη έκθεση στο ιταλικό χρέος. Με τη διαφορά πως αυτές οι δύο χώρες είναι μεταξύ των 6 ευρωπαϊκών με την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ. Δηλαδή εκ των πυλώνων της αξιολόγησης των Μηχανισμών Στήριξης …

Εκτός κι αν η Γερμανία αποφάσισε ήδη πως δεν θα χρειαστεί να παρέμβουν ξανά στο μέλλον οι περί ων ο λόγος Μηχανισμοί. Ίσως γιατί δεν θα υπάρχουν πια προς διάσωση χώρες …

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook